O teorie a conspirației face furori la Kremlin. La ce se referă viziunea apocaliptică a „miliardului de aur”

Pentru președintele rus, Vladimir Putin, o expresie din două cuvinte rezumă starea actuală a geopoliticii mondiale: „miliardul de aur”, scrie The Washington Post. Vorbind săptămâna trecută la Moscova, Putin a declarat că „modelul de dominare totală a așa-zisului miliard de aur este nedrept. De ce ar trebui acest miliard de aur din întreaga populație de pe glob să domine asupra tuturor și să-și impună propriile reguli de comportament?”

25 Iulie 2022, 10:50 (actualizat 01 August 2022, 15:04) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Foto: Wikimedia Commons"

Miliardul de aur „împarte lumea în oameni de clasa întâi și de clasa a doua și, prin urmare, este în esență rasist și neocolonial”, a continuat Putin, adăugând că „ideologia globalistă și pseudo-liberală subiacentă devine din ce în ce mai mult asemănătoare totalitarismului și înfrânează efortul creativ și creația istorică liberă”.

Pentru majoritatea cititorilor din Statele Unite sau Europa, un „miliard de aur” probabil nu înseamnă nimic. Dar în Rusia, această expresie există de zeci de ani ca o stenografie pentru a descrie o viitoare bătălie pentru resurse între o elită globală și ruși. Iar din februarie, guvernul rus a implementat teoria pentru a susține că izolarea Rusiei după invadarea Ucrainei nu a fost din cauza acțiunilor sale, ci din cauza unei inevitabile conspirații globale împotriva acesteia, scrie The Washington Post.

Aceste plângeri privind inegalitatea pot părea fanteziste provenind de la un bărbat care a condus o invazie ce ar putea ajuta la restabilirea parțială a unui imperiu, care s-a agățat de putere de zeci de ani, aruncându-și cel mai mare adversar la închisoare, și a cărui avere personală a fost estimată la 200 de miliarde de dolari. Dar unii membri ai guvernului rus par să creadă sincer în etosul din spatele acestor teorii. Și s-ar putea să nu fie doar rușii cei care consideră ideea persuasivă.

Teoria conspirației

Aluziile vagi ale lui Putin la un miliard de aur din ultimele luni ascund o istorie mult mai conspirativă. Expresia provine dintr-o carte apocaliptică publicată în 1990, exact când epoca sovietică s-a oprit brusc. Intitulată „Complotul Guvernului Mondial: Rusia și miliardul de aur”, cartea a fost scrisă de un publicist rus pe nume Anatoly Țikunov sub pseudonimul A. Kuzmici.

Țikunov a descris o conspirație de la sfârșitul timpurilor împotriva Rusiei, elita occidentală bogată realizând că schimbarea ecologică și dezastrul global vor duce la o competiție suplimentară pentru resursele lumii și că vor face în cele din urmă lumea de nelocuit pentru toți, cu excepția unui miliard dintre ei. Această elită realizează că Rusia, cu resursele sale naturale, teritoriul imens și locația nordică, trebuie să fie adusă sub controlul ei prin orice mijloace necesare propriei supraviețuiri.

Această teză a fost o întorsătură a temerilor larg disputate cu privire la suprapopularea globală dezvoltate de clericul britanic Thomas Robert Malthus la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, a primit o actualizare modernă, rusocentrică. În cartea sa din 2019 „Comploturi împotriva Rusiei: conspirație și fantezie după socialism”, cercetătorul de la Universitatea din New York Eliot Borenstein scrie că ideea se încadrează într-o istorie mai largă, paranoică, notează The Washington Post.

Miliardul de aur „adună laolaltă multe dintre cele mai importante trofee ale încâlcitei Rusii post-sovietice (nevoia de a apăra resursele naturale ale țării de un Occident rapace, demoralizarea de către Occident a tineretului Rusiei, distrugerea economiei Rusiei și distrugerea sănătății publice) într-o singură narațiune convingătoare, o poveste care combină pietre de încercare istorice (Marele Război Patriotic) cu știința și pseudoștiința”, a scris Borenstein.

Țikunov a murit în circumstanțe neclare la un an după ce cartea sa a fost publicată, îngroșând și mai mult mistica subiectului. Dar ideea sa a fost popularizată curând de intelectualul rus anti-liberal Serghei Kara-Murza, care scria la sfârșitul anilor 1990 că miliardul de aur înseamnă populația democrațiilor cu venituri mai mari, precum cele din OCDE sau G-7, care consumă o proporție injustă din resursele lumii.

Peste două decenii mai târziu, teoria este peste tot în guvernul rus. În ciuda începuturilor sale conspirative, oficiali ruși de rang înalt, precum fostul președinte Dmitri Medvedev și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, au repetat-o ​​public de la invazia din 24 februarie.

„Puteți să vă proclamați un miliard de aur cât de mult doriți, dar populația de pe glob este de multe ori mai mare, iar metalele sunt mult mai scumpe decât aurul”, a declarat pe 19 martie Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. Să trecem peste faptul că nimeni nu s-ar referi la sine drept miliardul de aur.

„Miliardul de aur” și pandemia

Mai îngrijorătoare pentru unii experți este discursul lui Nikolai Patrușev, mai puțin cunoscutul, dar puternicul secretar al Consiliului de Securitate, care este văzut de unii, în mod remarcabil, ca potențial succesor al lui Putin. Într-un interviu oferit ziarului de stat Argumenty i Fakty, publicat în mai, Patrușev a spus că Occidentul poate vorbi despre „drepturile omului, libertate și democrație”, dar în secret lucrează la doctrina miliardului de aur.

Patrușev a sugerat că pandemia de coronavirus ar fi putut fi orchestrată pentru această cauză și a avertizat că se creează o criză economică globală pentru „o mână de magnați de pe City și Wall Street”.

„Mă tem că acest om inteligent și motivat crede de fapt în… analiza lui despre evenimentele globale actuale”, a scris despre interviu pe Twitter Mark Galeotti, profesor onorific la University College London și membru asociat senior la Royal United Services Institute.

Chiar și teoriile sălbatice pot avea utilizări tactice, subliniază The Washington Post. Când Putin vorbește despre un miliard de aur, îl folosește pentru a lega recenta exploatare occidentală a Africii și Asiei cu reacția la conflictul din Ucraina. Deși Putin s-a prezentat de mult timp ca o voce a conservatorismului global, furia anticolonialismului este, fără îndoială, o forță mai puternică la nivel global.

„Desigur, acest miliard de aur a devenit de aur dintr-un motiv. A realizat multe. Dar nu doar că a luat astfel de poziții datorită unor idei implementate, ci și-a luat pozițiile, în mare măsură, jefuind alte popoare: în Asia și în Africa”, a spus Putin miercuri. „Într-adevăr, așa a fost. Uite cum a fost jefuită India.”

În Asia de Sud, Africa și America Latină, poveștile de furie împotriva dominației și colonialismului găsesc un public receptiv. Și acestea sunt trei regiuni în care țările nu au reușit până acum să se ralieze la eforturile occidentale de a izola Moscova.

Dar contradicțiile din logica lui Putin i-ar putea submina povestea. O altă poveste despre colonialism și dominație se joacă acum în Ucraina, despre care Putin a sugerat că este pământ rusesc. După cum relatează Robyn Dixon de la The Post, Putin se îndreaptă rapid spre anexarea și absorbția părților Ucrainei pe care le deține în prezent, „prezentându-se ca o nouă versiune a țarului de la începutul secolului al XVIII-lea Petru cel Mare, care recuperează teritoriul pierdut”.

Mulți analiști consideră cauza principală a războiului dorința lui Putin de a menține legitimitatea internă. „Războiul i-a permis lui Putin să revină în prim-planul politicii ruse ca responsabil de neînlocuit”, a scris săptămâna aceasta istoricul Yakov Feygin.

Poate acest stil de politică imperială să coexiste cu fricile apocaliptice și anticoloniale ale miliardului de aur? Deocamdată, Kremlinul speră asta, conchide The Washington Post.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 5°C 6°C
CRAIOVA 3°C 4°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI