Trei persoane au murit și 13 au fost rănite după ce un vehicul care transporta muncitori s-a răsturnat în cariera de cărbune a Complexului Energetic Oltenia. Ministrul Energiei cere demisii

17 ianuarie 2023, 14:33

La locul accidentului, chiar la ieșirea din mina Jilţ Sud, imaginile erau îngrozitoare. Camionul era răsturnat în noroi, pe un podeţ construit deasupra benzii care transporta cărbune.

Trei dintre cei 25 de muncitori care erau în camion nu au avut nicio șansă de supraviețuire.

13 muncitori au fost răniți. Dintre aceștia, opt au fost transportați la spitalele din Motru şi Târgu Jiu. Însă doi, în stare mai gravă, au fost preluați cu elicopter și duşi direct la Spitalul de Urgență din Craiova.

Minerii s-au adunat speriați în curte, așteptând vești despre colegii lor. S-au plâns de condițiile grele de muncă de la mină și de lipsa siguranței.

Spre seară, a ajuns în Gorj și ministrul Energiei. Virgil Popescu a cerut demisia din partea celor pe care el îi consideră responsabili pentru accidentul de la carieră.

„Am cerut deja conducerii companiei Complexul Energetic Oltenia schimbarea de urgență, de mâine, a directorului sucursalei miniere, a directorului EMC-ului de acolo, Jilț, și a directorului carierei sau șefului carierei de la Jilț Sud pentru că asemenea tragedii nu trebuie să se mai repete și cei care sunt responsabili trebuie să-și ia toate măsurile, în așa fel încât o tragedie de acest fel să nu se mai repete niciunde”, a declarat ministrul.

Accidentul este anchetat de Institutul Teritorial de Muncă Gorj.

ACTUALIZARE 13 mineri au fost răniți în urma accidentului.

ACTUALIZARE Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a postat un mesaj pe Facebook marți seara:  „O gravă tragedie a răpit astăzi trei vieți la Complexul Energetic Oltenia. Este cumplit. Gândurile mele sunt alături de familiile îndurerate și mă rog să aibă putere în lupta cu durerea care îi încearcă. Accidentul s-a soldat inclusiv cu rănirea altor muncitori din cadrul complexului. Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns. Mă îndrept către Gorj, chiar acum.”

ACTUALIZARE Bilanțul victimelor a crezut la 13, dintre care trei decedate și 10 rănite, transportate la spital, conștiente.

ACTUALIZARE Premierul Nicolae Ciucă transmite întreaga compasiune familiilor muncitorilor care si-au pierdut viața în accidentul de la Complexul Energetic Oltenia și le este alături în aceste momente dureroase, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului, pentru TVR.

Prim-ministrul este permanent informat în legătură cu situația muncitorilor răniți de către secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU.

Premierul a cerut autorităților mobilizare si coordonare pentru a oferi întregul sprijin victimelor si familiilor acestora.

ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim, a declarat în direct la TVR INFO că au fost evaluate medical, la fața locului, 14 persoane, iar la sosirea echipajelor de intervenție, trei persoane nu erau conștiente și, în ciuda tuturor eforturilor depuse de medici, nu au mai putut fi salvate. Cinci victime sunt în drum către unitățile spitalicești din Motru și Târgu Jiu. Două persoane au fost preluate de elicopterele SMURD. Una dintre ele a fost transportată deja la Spitalul de Urgență din Craiova.

 

 

ACTUALIZARE Potrivit corespondentului TVR la Craiova, Andrei Marinaș, minerii aflați în vehicul se întorceau de la o reparație, ei lucrând la un departament mecanic. Tancheta care îi transporta a rămas fără frâne și a căzut într-un șanț.

 

 

ACTUALIZARE Bilanțul răniților grav a crescut de la 7 la 8.

ACTUALIZARE La fața locului au fost alocate o mașină de stingere, două ambulanțe SMURD, un echipaj de descarcerare, o autospecială pentru transport victime multiple, patru ambulanțe SAJ, precum și două elicoptere SMURD.

Zona este neaccesibilă cu autospecialele de intervenție, iar victimele sunt transportate cu mijloace din dotarea carierei Jilț Sud, pe o platformă betonată, unde se află echipajele de intervenție.

Inițial, s-a anunțat că trei persoane sunt grav rănite.

 

 

Știre în curs de actualizare

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite