O tânără bolnavă de cancer schimbă legislația, după ce și-a cumpărat un medicament care lipsea din spital

Cazul unei tinere bolnave de leucemie a convins Ministerul Sănătății să schimbe legislația. Pacienta a fost nevoită să își cumpere un citostatic care lipsea din spital. Institutul Oncologic din Iași refuză să îl deconteze, pe motiv că tratamentul a fost cumpărat după ce tânăra a fost externată. Așa prevede legea, dar e greșit - recunoaște ministrul Sănătății.

26 Iunie 2018, 20:39 (actualizat 26 Iunie 2018, 21:27) |
O tânără bolnavă de cancer luptă cu sistemul
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Alexandra a aflat că are leucemie la sfârşitul anului trecut. Când trebuia să înceapă chimioterapia, medicii au anunţat-o că nu mai au doze suficiente de Asparaginază. Aşa că i-au administrat o cantitate mai mică decât prevede protocolul.

ALEXANDRA CONŢU, pacientă: "S-a decis să se împartă doza, o jumătate de doză mie, jumătate, celuilalt pacient şi, de atunci, medicamentul n-a mai fost adus, adică din ianuarie. E un medicament foarte important pentru tipul meu de leucemie".

Medicii au sfătuit-o să cumpere citostaticul. A reuşit să strângă banii cu ajutorul oamenilor din oraşul ei natal: aproape 4.000 de euro pentru cinci fiole.

ALEXANDRA CONŢU, pacientă: "Mi-a dat o reţetă tradusă şi în engleză. Am reuşit să aducem medicamentul din Germania pentru prima cură. Şi aşa s-a întâmplat şi la următoarele două".

Alexandra a încercat să recupereze banii de la spital. Dar cererea i-a fost respinsă, pentru că la data achiziţionării medicamentului nu era internată.

Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Oncologic Iași: "A trebuit să îşi cumpere medicamentul pentru că la acel moment, în reţeaua Unifarm, de la care cumpărăm noi, nu exista. Deci nu exista în România. Legea nu ne dă voie să rambursăm o factură care s-a efectuat sau plata a fost făcută în afara internării".

ALEXANDRA CONŢU, pacientă: "Legea e făcută în aşa fel încât să nu ne ajute pe noi, cei care avem nevoie. E de nedescris ce se poate întâmpla. Sunt oameni care chiar nu au cum să se descurce, nu au bani, nu au familii, nu au nimic. Şi atunci cine îi ajută?".

După ce jurnaliştii TVR i-au semnalat cazul, ministrul Sănătăţîi a promis că va lua măsuri.

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: "Dacă medicamentul a fost administrat în spital, indiferent de momentul când el a fost achiziţionat, acesta ar putea fi decontat. Am să iau legătura cu spitalul, pentru că mi se pare nedrept ca în momentul în care nu poţi să continui un tratament oncologic, să refuzi a deconta acest tratament. Ministrul sănătăţii va modifica legislaţia în acest sens".

În spitalele din România lipsesc periodic citostatice, iar bolnavii sunt nevoiţi să îşi cumpere tratamente din străinătate. Din păcate, doar unii îşi permit.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI