O tânără a fost salvată după ce a stat 248 de ore sub dărâmături, în urma cutremurului din sudul Turciei

Tânără salvată de sub dărâmături la 248 de ore de la seismul din Turcia
Tânără salvată de sub dărâmături la 248 de ore de la seismul din Turcia
16 februarie 2023, 12:32

La mai bine de 10 zile, mai exact la 248 de ore de la violentul seism, o adolescentă a fost scoasă în viață de sub dărâmături. Fata are 17 ani și, spun salvatorii, e într-o stare bună.

Au loc demolări controlate în cazul clădirilor parțial prăbușite. Salvatorii acționează cu prudență maximă și intervin cu utilaje pentru degajarea molozului doar după ce se asigură că nu mai sunt supraviețuitori.

Sinistrații din localitățile mai mici, unde nu au fost amenajate centre speciale, stau în stradă de 10 zile. Mulți au plecat la rude, în alte orașe.

Ministrul turc al Sănătății a avut parte de un incident. În timp ce vorbea cu sinistrații dintr-o tabără improvizată din Hatay, un încălzitor pe cărbuni a făcut explozie. Nimeni nu a fost rănit.

Supraviețuitorii care au fost scoși în primele zile după seism și care s-au mai întremat povestesc coșmarul trăit sub dărâmături: „M-am târât pe bâjbâite până la fratele meu. Am dat la o parte cum am putut molozul pe care îl avea pe față, ca să poată să respire.

Psihologii occidentali spun că, după acest cutremur, mulți dintre supraviețuitori vor rămâne cu traume pe viață și că e nevoie în perioada următoare de îngrijire de specialitate, mai ales pentru copii și adolescenți.

Cutremurele de magnitudine 7,7 și 7,6 din 6 februarie, cu epicentrul în provincia Kahramanmaraş, au afectat peste 13 milioane de oameni din 11 provincii, inclusiv Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa și Elazığ.

Mai multe țări din regiune, inclusiv Siria și Liban, au resimțit, de asemenea, cutremurele puternice care au lovit Turcia în mai puțin de 10 ore.

O  campanie pentru victimele cutremurului, numită Türkiye One Heart, a strâns peste 115,1 miliarde de lire turcești (6,1 miliarde de dolari). Multe posturi de televiziune și de radio turce și-au unit forțele miercuri seara și au  organizat o acțiune de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurelor devastatoare de săptămâna trecută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă