O tânără a câștigat la CEDO după ce a fost respinsă la Medicină militară din cauza înălțimii și a greutății. A primit despăgubiri de 7.500 de euro

O tânără din Argeş a învins statul român la CEDO după ce nu a fost lăsată să studieze medicină militară, din cauza înălţimii şi greutăţii. CEDO a decis că tânăra a fost discriminată pe motiv de caracteristici fizice şi că i-a fost încălcat dreptul la educaţie. Între timp, institutul medico-militar din Bucureşți a scos cerinţele de înălţime şi greutate din lista criteriilor pentru admitere.

10 Noiembrie 2022, 20:46 (actualizat 10 Noiembrie 2022, 23:46) Știrile TVR |

În urmă cu 4 ani, Elena Moraru a vrut să dea admitere la medicină militară. Nu s-a putut nici măcat înscrie, pentru că nu avea înălțimea și greutatea cerute: 1,55 metri și 47 de kilograme. Potivit CEDO, tinerei i s-a spus că nu ar fi putut să care un ruscac militar de 57 de kilograme.

Tânăra a povestit că a fost foarte dezamăgitor ceea ce i s-a întâmplat: "Nu era ceva ce puteam să schimb sau să modific în vreun fel. Mai ales că mă pregătisem. Să ți se spună că nu poți pentru că nu ești mai înalt e greu. Pe mine m-a demoralizat și m-a rănit atât de tare... o să-i rănească și pe alții! Dacă eu n-am avut șansa asta, măcar să o aibă alții", ne-a spus Elena Moraru.

Avocatul Alexandru Graure a precizat: "Refuzul de a examina o categorie de persoane pe baza unor caracteristici fizice, independente de voința acestora, creează o situația discriminatorie ce nu se justifică, din punct de vedere al proporționalității scopului urmărit. Orice candidat trebuie să fie în măsură să demonstreze că poate să îndeplinească acele sarcini de serviciu".

Prin urmare, CEDO a decis că România a descriminat-o pe Elena Moraru și i-a încălcat dreptul la educație. Tânăra a primit despăgubiri de 7500 de euro. Și între timp a fost admisă la Medicină Veterinară.

Institutul medico-militar a renunțat, între timp, la cerințele de înălțime și greutate pentru selecția candidaților. Și Curtea de justiție a UE a condamnat statul român, pentru că existau astfel criterii de ordin fizic, la admiterea la școlile de poliție, cum ar fi inalțimea minimă 1,70 metri.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI