O tăbliţă de lut veche de 3500 de ani, conţinând fragmente din ”Epopeea lui Ghilgameş”, expusă în Irak. Artefactul a fost restituit de SUA

Tăbliţă de lut cu fragmente din Epopeea lui Ghilgameş
Tăbliţă de lut cu fragmente din Epopeea lui Ghilgameş
7 decembrie 2021, 16:17

Tăbliţa de lut, pe care sunt gravate caractere cuneiforme, ar fi fost furată dintr-un sit arheologic sau dintr-un muzeu irakian în 1991, în timpul Primului Război din Golf, declanşat după invadarea statului Kuweit.

Artefactul conţine fragmente din „Epopeea lui Ghilgameş”, considerată una dintre cele mai vechi opere literare ale umanităţii şi care narează aventurile unui puternic rege din Mesopotamia, aflat în căutarea nemuririi.

Marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Bagdad, ministrul irakian de Externe i-a înmânat ministrului Culturii trei artefacte restituite de Statele Unite şi Marea Britanie: tăbliţa lui Ghilgameş, o sculptură sumeriană simbolizând un cap de berbec şi o tăbliţă sumeriană.

Tăbliţa lui Ghilgameş „este un obiect de o mare importanţă, pentru că este unul dintre cele mai vechi texte literare din istoria Irakului”, a declarat ministrul Culturii şi Antichităţilor, Hassan Nazem.

În aceeaşi conferinţă de presă, el a subliniat „mesajul transmis tuturor celor care fac contrabandă cu antichităţile noastre şi care le vând apoi la licitaţii internaţionale: în final, soarta acestor operaţiuni este restituirea artefactelor”.

Într-un singur an, Irakul a recuperat aproape 18.000 de artefacte, inclusiv 17.899 de obiecte vechi de circa 4.000 de ani care i-au fost restituite de Statele Unite în vara acestui an.

„Această zi reprezintă o victorie în faţa tentativelor disperate ale celor care încearcă să fure marea noastră istorie şi civilizaţia noastră străveche”, a declarat marţi şeful diplomaţiei irakiene, Fouad Hussein.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite