O substanţă cu potenţial cancerigen ridicat se poate găsi chiar în casele noastre. România, printre țările cu cel mai mare nivel de poluare

25 ianuarie 2017, 09:08

Este vorba despre radon, un gaz radioactiv care favorizează apariţia unor boli precum leucemia sau cancerul pulmonar.

Un studiu realizat de un grup de profesori de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj arată rezultate îngrijorătoare pentru ţara noastră. Studiul cu finanţare europeană a fost făcut în 180 de şcoli, grădiniţe şi primării din judeţele Alba, Timiş sau Suceava.

În acest moment, cele 5.000 de măsurători realizate de echipa FSIM acoperă 42 la sută din harta României. Potrivit coordonatorului proiectului, Alexandra Cucoș-Dinu, rezultatele arată că media României la poluarea cu radon (calculată pe măsurătorile făcute până în prezent) este de 176 de Becquereli/metru cub, în timp de media europeană este de 98 Bq/m3. Cu acest rezultat România se plasează printre țările cu cel mai mare nivel de poluare cu radon.

Radonul provine din sol, iar cele mai mari concentraţii au fost înregistrate în clădiri publice şi în peşterile Urşilor, Muierii sau Polovragi. Nu doar solul este o sursă de radon, ci şi unele materiale de construcţie care îşi au originea în crusta terestra şi contin concentraţii foarte reduse de elemente naturale radioactive, în special uraniu, radiu şi thoriu.

Potrivit specialiștilor, radonul este un gaz radioactiv natural care se degajă din interiorul solului și se infiltrează în case prin structura de rezistență sau prin crăpăturile plăcii, către sol.

Specialiştii clujeni vor continua studiile şi în restul ţării. În plus, ei vor să realizeze un sistem ieftin pentru monitorizarea nivelului de radon din locuinţă.

Pentru scăderea nivelului acestui gaz, cea mai simplă soluţie este aerisirea. În plus, izolarea spaţiului dintre podea şi pereţi blochează intrarea gazului în camere.

Studiul universitatii clujene face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană, cu o valoare de aproximativ 9 milioane de lei. Harta poluării va ajuta la elaborarea unei strategii anti-radon, pe care România va fi obligată să o implementeze din 2018.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătãtii, anual 4,3 milioane de oameni mor din cauza bolilor provocate de poluarea domestică.

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului. Este prezent în anumite soluri și poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție.

Radonul este un element chimic cu simbolul Rn și numărul atomic 86. Este al cincilea element chimic radioactiv descoperit. A fost descoperit în anul 1900 de către Friedrich Ernst Dorn. Face parte din grupa gazelor rare. Creșterea concentrației de radon în atmosferă anunță apropierea unui cutremur. Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturi scăzute sub punctul de îngheț 202 K (−71 °C; −96 °F) are o culoare fosforescentă strălucitoare, care se transformă în galben când temperatura scade și devine orange-roșu la temperaturi sub 93 K (−180.1 °C; −292.3 °F). La valori normale ale temperaturii și presiunii, radonul formează un gaz monoatomic cu o densitate de 9,73 kg/m3, de aproximativ 8 ori mai mare decât densitatea atmosferei Pământului care este 1,217 kg/m3. Radonul este un gaz periculos: cauzează moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocând cancerul la plămâni, se găsește în sol, roci și apă și nu poate fi detectat de către om. Este utilizat în domeniul medicinei și științei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite