Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES

O strategie naţională pentru reducerea risipei de alimente

România va elabora, în perioada următoare, o strategie naţională pentru reducerea pierderilor şi a risipei de alimente, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la lucrările Comisiei Europene pentru Agricultură a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie. România înregistrează în prezent o risipă de alimente de 5 milioane de tone. În Uniunea Europeană ajung la gunoi, anual, 90 de milioane de tone de alimente.

01 Aprilie 2014, 12:39 (actualizat 01 Aprilie 2014, 13:08) |
Mâncare aruncată / FOTO: www.independent.co.uk
Mâncare aruncată
Risipă pe piaţa alimentelor

"Nu avem deocamdată cifre foarte multe, dar România are o pierdere mai mare de 179 de kilograme pe cap de locuitor (...) În perioada imediat următoare vom avea cifrele exacte de la grupul de lucru format anul trecut cu Ministerul Mediului, în care ne propunem, pe lângă indentificarea cifrelor exacte şi a unor soluţii, dar şi elaborarea unei strategii naţionale în acest sens", a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.

"Risipa de alimente este o problemă care preocupă şi România, dar şi la nivel global reprezintă o problemă pentru că o treime din ceea ce se produce se pierde şi nu ajunge la consumatorul final. În primul rând, se pierde când consumăm, se pierde pe raft pentru că produsele expiră, dar sunt şi pierderile tehnologice în procesul de fabricaţie. Şi aici procentul este aproximativ egal, de aceea pierderile nu sunt numai pe consum, ci şi pe partea de procesare. Faptul că la nivel european fiecare locuitor are o risipă de alimente de 179 de kilograme trebuie să ne dea de gândit, dacă nu cumva politicile europene sau mondiale şi naţionale nu ar trebui să fie schimbate, nu ar trebui să fie stimulative în sensul eliminării acestei risipe consistente", a subliniat Daniel Constantin.

Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume, adică o treime din producţia de alimente la nivel mondial. Asta înseamnă pierderi de 750 de miliarde de dolari, într-o lume în care 842 de milioane de persoane se confruntă cu foametea.

În fiecare an, hrana produsă fără a fi consumată înghite un volum de apă echivalent cu debitul anual al fluviului Volga, potrivit FAO. Toate aceste date au fost cuprinse în materialul Food wastage footprint, postat de FAO pe YouTube.

România găzduieşte până vineri, la Palatul Parlamentului, cea de-a 29-a Conferinţă Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură pentru Europa şi Asia Centrală şi lucrările celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO. La evenimente sunt aşteptaţi 350 de participanţi din 55 de ţări.

Articole pe aceeaşi temă
 
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 1°C 1°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 3°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 18 Decembrie 2017, 22:51
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 18-12-2017
Deschidere: 7603.31
Maxim: 7677.84
Mimim: 7603.31
Variatie: 0.82%
FP
0.86
0.93%
TLV
2.11
1.2%
SNG
31.00
1.14%
BRD
12.50
0.64%
SFG
43.30
2.38%
SIF5
2.17
0.23%
DIGI
35.80
0.28%
SNO
2.97
2.76%
SIF1
2.74
1.85%
EL
11.00
1.48%
ARHIVĂ ȘTIRI