O societate israeliană clandestină a influenţat zeci de campanii electorale în lume, dezvăluie un colectiv de jurnalişti de investigaţie

Alegeri prezidențiale
Alegeri prezidențiale
15 februarie 2023, 13:32

Societatea, fără personalitate juridică, supranumită „Team Jorge” de jurnalişti, din cauza pseudonimului unuia dintre responsabilii săi, Tal Hanan, este formată din foşti membri ai serviciilor de securitate israeliene, potrivit dezvăluirilor făcute de Forbidden Stories.

Trei dintre membrii colectivului de jurnalişti, unul de la Radio France, unul de la cotidianul israelian Haaretz şi un altul de la publicaţia israeliană The Marker, s-au dat drept clienţi potenţiali pentru a aduna vreme de mai multe luni informaţii despre „Team Jorge”.

„Am intervenit în 33 de campanii electorale la nivel prezidenţial”, le-a declarat Jorge falşilor săi clienţi, potrivit site-ului Radio France.

Dintre aceste 33 de campanii, „două treimi au avut loc în Africa anglofonă şi francofonă”, iar „27 au avut succes”, le-a precizat un alt responsabil neidentificat.

În Europa, societatea ar fi intervenit în referendumul, nerecunoscut de guvernul spaniol, organizat de secesioniştii catalani în 2014, potrivit site-ului Radio France.

În Africa, „putem confirma că în vara lui 2022, în timp ce se apropiau alegerile prezidenţiale din Kenya, Jorge s-a interesat de conturile apropiaţilor viitorului preşedinte William Ruto”, Dennis Itumbi şi Davis Chirchir, membri ai echipei sale de campanie, potrivit Forbidden Stories.

Pentru activităţile sale, societatea a dezvoltat „de şase ani o platformă digitală”, AIMS (Advanced Impact Media Solutions în engleză, adică „soluţii avansate pentru un impact mediatic”), care îi permite să creeze după bunul plac conturi false pe reţelele sociale, dar mai ales să le activeze, să le anime, pentru a le da o aparenţă de existenţă, explică colectivul de jurnalişti.

„La începutul lui ianuarie 2023, sistemul exploata 39.213 de false profiluri diferite, consultabile într-un fel de catalog. Aici puteau fi găsite „avataruri” de toate etniile şi naţionalităţile, de toate genurile, celibatari sau în cuplu… Feţele lor sunt portrete ale unor persoane adevărate afişate pe internet, iar patronimele lor, combinaţia a mii de nume şi prenume stocate într-o bază de date”, potrivit Radio France.

Potrivit acestei surse, societatea recurge de asemenea la spionarea de personaje-cheie, inclusiv plasându-le sub ascultare, şi la acţiuni de influenţă, de lobbying pe lângă decidenţi sau jurnalişti.

Forbidden Stories (poveşti interzise – n.r.) este o reţea de jurnalişti de investigaţie înfiinţată în 2017 cu sediul în Franţa. Ea şi-a trasat drept misiune de a continua activitatea altor jurnalişti ameninţaţi, plasaţi în detenţie sau asasinaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite