„O scuză grozavă pentru a trage un pui de somn”. Ce cred elevii ruși despre noua materie pro-război introdusă în programa școlară

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
5 septembrie 2022, 13:04

În primul rând, fiecare săptămână va începe cu o ceremonie de ridicare a drapelului și cu imnul național al Rusiei. De asemenea, Ministerul Educației dorește ca profesorii să predea un nou pachet educațional conceput de guvern – „Conversații despre ceea ce este important”. Cursul este destinat să-i învețe pe studenți despre subiecte „legate de aspecte cheie ale vieții în Rusia modernă”, inclusiv – sau mai ales – războiul din Ucraina.

La sfârșitul lunii august, site-ul Meduza a publicat o imagine de ansamblu asupra a ceea ce vor presupune noile lecții de patriotism. Acum, pentru a vă face o idee despre cum se simt rușii obișnuiți în legătură cu schimbările, Meduza a întocmit o listă de reacții pe care elevii, părinții și profesorii le-au postat online.

Ce spun elevii

Dimineață, la prima oră, avem „Conversații despre ceea ce este important”. După aceea, avem toate prostiile astea neimportante – cum ar fi matematica, fizica și limba rusă.

***

În fiecare luni, la școala noastră vom ridica steagul și vom avea „Conversații despre ceea ce este important” în primul semestru. O scuză grozavă pentru a trage un pui de somn.

***

Tocmai am aflat despre „Conversații despre ceea ce este important” și despre adunările de luni. Sună bine. Sunt în clasa a zecea și nu am nimic de făcut decât să ascult pe cineva care îmi spune pentru a suta oară cât de magnifică este țara noastră.

***

Soră-mea îmi zice: „Avem o nouă materie.”

O întreb: „Conversații despre ce este important?”

Ea: „Da.”

Eu: „Și ce te-au învățat?”

Ea: „Nu știu. Nimeni nu asculta.”

***

Versiunea mea de „Conversații despre ceea ce este important” ar include cursuri de prim ajutor, lecții de autoapărare pentru femei, cursuri de educație sexuală, sesiuni cu un psiholog pentru copii și astfel de lucruri. Ar fi mult mai util decât ceea ce facem acum.

***

În viitor, cred că „Conversații despre lucruri care contează” ar trebui înlocuit cu o oră de educație sexuală. S-ar putea numi „Conversații despre lucruri care stropesc”.

Ce spun părinții

Am întrebat-o pe fiica mea: „Ai început deja «Conversații despre ce este important?» Ea a spus: „Acea oră în care intenționează să ne spele creierul? Da, am avut-o azi.”

***

„Lev, se pare că vei avea un nou curs. «Conversații despre ceea ce este important» sau așa ceva.”

„Da, am citit deja despre asta, mamă. Nu mă duc.”

„Bine. Dacă-ți vor da bătăi de cap, spune-le să vorbească cu mine.”

***

Noul nostru curs „Conversații despre ceea ce este important” este un munte de r***t.  Dar mama a spus că pot să trag chiulul! Ura!

***

Când i-am spus mamei că vom avea „Conversații despre ceea ce este important” și că am fost extrem de nemulțumit de asta, ea a spus că este un lucru bun, că ne vor spune adevărul, fiindcă altfel aș fi zis doar „umple-mi creierul cu acei ucro-naziști de Tiktok.”

Ce spun profesorii

Nu intru niciodată conversații cu elevii mei despre subiecte provocatoare ca acestea, desigur, decât dacă sunt extrem de atent sau studenții mei sunt deja capabili de gândire critică. Dar dacă – sau, mai probabil, când – voi preda această materie, cu siguranță nu voi urma niciun ghid de curriculum fascist. Cred că opțiunile mele vor fi fie să încerc să refuz să predau cursul, fie să abordez subiectele cu sinceritate și cu mesaje decente, fie să vorbesc despre altceva, fie să părăsesc cu totul sistemul școlar de stat și să mă angajez la o școală privată. Dar, din nou, dacă toată lumea pleacă, ce fel de monștri canibali vor rămâne să-i învețe pe copii? Ce vor deveni ei? Și ce fel de viitor vor făuri?

***

Au adăugat o nouă materie numită „Conversații despre ceea ce este important”. Începe în clasa a doua. Sunt strânsă cu ușa. Nu vreau să fiu nevoită să le spun copiilor despre „lumea rusă”.

***

Noua noastră profesoară a spus: „Probabil ați auzit că au introdus o nouă materie numită «Conversații despre ceea ce este important». Am decis că nu are sens să ținem acest curs aici. Dacă este ceva important, vă spun în timpul pauzei.

***

Am încheiat un acord cu profesorul nostru: doar jumătate din clasă trebuie să vină la „Conversații despre ceea ce este important” și vom alterna în fiecare săptămână. Îmi place cum chiar și profesorul nostru vrea să-i înșele pe administratorii școlii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă