O săptămână pe litoralul românesc, la concurență ca preț cu Grecia sau Turcia. România, destinație de lux

14 iunie 2022, 19:17

La o pensiune de pe malul lacului Colibiţa pregătirile sunt în toi pentru primirea turiştilor de peste weekend.

Din lipsă de personal, chiar şi proprietarul pune umărul la treabă.

„Avem o reală problemă legată de partea de bucătari, ospătari, barmani şi improvizăm, instruim, îi formăm”, spune Vasile Coruțiu, proprietar de pensiune.

Este rezultatul pandemiei, care i-a făcut pe angajaţii din HoReCa să se reprofileze, iar pe cei care mai sunt în domeniu să ceară salarii mai mari.

Pe lângă asta, inflaţia şi scumpirile în lanţ nu au făcut decât să crească preţurile vacanţelor din această vară.

Anul trecut, o familie cu un copil care venea la această pensiune din Bistriţa-Năsăud la începutul lunii iulie plătea 500 de lei pe noapte pentru o cameră dublă standard, cu toate mesele incluse. Anul acesta, pentru aceleaşi servicii, va plăti cu 100 lei mai mult.

Şi vacanţele la mare s-au scumpit.

Pentru o noapte de cazare, doi adulţi şi un copil vor trebui să plătească peste 130 de lei pe o cameră în Eforie Nord.

Mamaia rămâne cea mai scumpă staţiune de pe litoral. Preţurile de aici sunt un pic mai mici decât în Poiana Braşov, unde aceeaşi familie ar plăti, la începutul lunii iulie, aproape triplu.

Preţurile de la noi ajung să fie mai mari decât cele din Grecia şi Turcia.

Bulgaria rămâne în continuare o destinaţie ieftină. La Nisipurile de Aur, o noapte de cazare pentru 2 adulţi şi un copil nu sare de 180 de lei. În Thassos şi Antalia, preţul unei nopţi de cazare nu depăşeşte 300 de lei.

Tur-operatorii estimează o creştere de peste 20% faţă de anul trecut, atât pentru vacanţele din ţară, cât şi pentru cele din afară.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR:Românii îşi doresc tot mai mult să călătorească, iar numărul celor care îşi caută o vacanţă pe internet este cu 35% mai mare faţă de anul 2019„.

Destinaţiile cele mai căutate sunt acelea în care nu mai sunt restricţii, în care nu mai e nevoie de certificat verde, în care nu mai trebuie să completezi PLF„, spune reprezentantul unei agenții de turism.

Cine nu s-a decis încă unde vrea să plece în vacanţă trebuie să înceapă să îşi facă rezervări. Altfel, ar putea să plătească chiar şi cu 30% mai mult.

Atenţie! Ofertele pe ultima sută de metri aduc o serie de costuri suplimentare atunci când vine vorba de transport.

În ultimii 2 ani, pandemia i-a determinat pe români să aleagă concediile în ţară. Odată cu ridicarea restricţiilor, tur-operatorii se aşteaptă ca plecările în străinătate să revină la nivelul celor din 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani