O româncă face greva foamei ca să-și salveze fiicele, care sunt în pericol în Fâșia Gaza

O mamă face greva foamei de cinci zile, în centrul vechi al Bucureştiului. Cere urgentarea repatrierii fiicelor ei din Fâşia Gaza. Femeia se teme că viaţa le este în pericol din cauza tatălui lor palestinian, care le-ar putea ucide sau mutila pe viaţă. Iată povestea lor şi ce fac autorităţile române pentru a le ajuta.

24 Iulie 2017, 18:37 (actualizat 24 Iulie 2017, 19:34) |
O româncă face greva foamei ca să-și salveze fiicele din Fâșia Gaza
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De cinci zile, Cerasela Ţuţuianu nu a mai pus gura pe mâncare. Musulmanii - stabiliţi în ţară sau simpli turişti - se opresc lângă statuia lupoaicei, din centrul Capitalei, şi se solidarizează cu ea. Femeia încearcă să convingă autorităţile să-i aducă de urgenţă acasă cele trei fiice.

Cerasela Ţuţuianu: "Sunt aici pentru a salva viaţa fiicelor mele care sunt într-o situaţie extremă în Fâşia Gaza, au încălcat un tabu, au plecat de acasă pentru că nu mai puteau să suporte ameninţările şi bătăile la care erau supuse în casa tatălui. Fetele sunt în siguranţă acum, ele sunt căutate, inclusiv eu am fost căutată de o persoană din familia respectivă".

Câteva femei din comunitatea română musulmană sunt intrigate că Ministerul de Externe i-ar fi răspuns româncei că fetele nu sunt în pericol.

Cerasela s-a căsătorit cu medicul palestinian în 1992 şi le-a născut pe fete în România. Apoi a plecat cu toată familia în Fâşia Gaza, unde a început calvarul: a fost bătută şi înfometată. După abuzuri repetate, în 1999 a cerut ajutorul Ambasadei României din Israel.

În 2000, soţul Ceraselei a lăsat-o să revină în România, dar fără fete. Femeia nu a bănuit nicio clipă că aparenta bunăvoinţă era, de fapt, un plan de a o despărţi de fete.

A ajuns la ele în 2011, dar nu a reuşit să le aducă acasă. Acum, fetele au 20, 22 şi, respectiv, 23 de ani. Mama lor spune că, deşi sunt licenţiate, tatăl nu le-a permis să lucreze, le ţinea încuiate şi le-a bătut de nenumărate ori. Acum o lună, surorile au fugit de acasă şi de atunci se ascund. Nu aveau acte de călătorie la ele, dar au cerut ajutorul reprezentanţelor României din Tel Aviv şi Ramallah. Mama lor a cerut ajutorul Ministerului Afacerilor Externe. MAE susţine că s-a implicat în mod prioritar acest caz.

MAE: "Misiunea diplomatică la Tel Aviv a luat legătura de mai multe ori cu autorităţile israeliene în vederea urgentării procedurilor pentru obţinerea aprobării părăsirii Fâşiei Gaza pentru cei trei cetăţeni români menţionaţi".

Ministerul de Externe spune că procedura de părăsire a Fâşiei Gaza este reglementată de legea israeliană, care prevede termene şi verificări de securitate care cer timp.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI