O rețetă de PR pentru România. Expertul care se ocupă de imaginea SUA în Europa, Silvian Cențiu, invitat la "Ultima Ediție"

"Avem o imagine, că vrem sau nu vrem. Dar întâmplarea face că vrem", spune Silvian Cențiu, contractor al guvernului american și cel care se ocupă de strategia de imagine a Departamentului de Stat în Europa. Faptul că România deține pentru 6 luni Președinția Consiliului Uniunii Europene este o oportunitate pentru a crește această imagine. Nu pentru că vor politicienii, ci pentru că asta își doresc, în primul rând, românii de rând.

27 Ianuarie 2019, 18:42 (actualizat 27 Ianuarie 2019, 18:49) | Mihaela Carpea |
ULTIMA EDIȚIE Invitat: Silvian Cenţiu, contractor Guvernul SUA
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Silvian Cențiu conduce compania care a fost angajată de către Departamentul de Stat pentru imaginea Americii.

"Statele Unite sunt implicate în multe parteneriate în lume și joacă un rol important (...) și anume de conducere în multe aspecte ale lumii și, în aceste aspecte, pentru a reuși, este foarte importantă imaginea, atât a guvernului, cât și a cetățenilor din acele guverne, pentru a coopera cu aceste inițiative sau nu. Și în sensul ăsta, noi am fost angajați pentru a îmbunătăți și a face, de fapt, o strategie, o strategie pe termen lung, nu doar pe termen scurt, de menținere și îmbunătățire a imaginii Statelor Unite în Europa în special", a explicat expertul român.

Demersul a început cu un proiect pilot în 3 țări - Austria, Cehia și Ungaria - și este un model aplicabil în mai multe state europene.

În privința imaginii României, Silvian Cențiu crede că sunt multe de făcut, în primul rând pentru că românii de rând sunt interesați de cum arată țara lor în ochii celorlalți.

"În primul rând, bineînțeles că avem o imagine, că vrem sau nu vrem. Dar întâmplarea face că vrem. Atât politicienii vor, oamenii din afaceri, cât și cetățenii de rând sunt foarte interesați de imaginea României, atât din motive de mândrie, cât și din motive directe: când fac business în alte țări, când călătoresc și așa mai departe. Din observațiile mele, uneori le este foarte importantă imaginea", subliniază Silvian Cențiu.

Întrebat ce ar face în perioada în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, expertul român a arătat că, în primul rând, ar angaja o companie de profesioniști care să știe să folosească oportunitatea aceasta.

"Parțial, guvernul face lucrul ăsta, mai ales intern, în România, dar nu extern, și asta este o oportunitate foarte bună pentru a îmbunătăți, a crește imaginea României, așa cum doresc, de fapt, cetățenii României (...) Bineînțeles, trebuie să jucăm cu  cărțile pe care le avem, putem să și îmbunătățim această situație. Bineînțeles că nu e dificil de angajat o firmă de PR, însă modul în care au făcut-o americanii în cazul ăsta, și cum aș recomanda și în cazul României, este să stabilească obiective - ce vor de la această campanie, de exemplu, sau de la acest program de PR, și anume să stabilească niște obiective măsurabile".

"Multe țări nu prea au chestia asta o prioritate, România aș zice că are", observă expertul.

"Ceea ce este important, dacă, de exemplu, repari o mașină sau, să zicem, îți refaci bucătăria, ceea ce vrei să faci este nu doar s-o refaci pentru a avea lucru în casă și a avea ceva praf în apartament, o faci pentru că vrei ceva anume. Ei, și ai niște obiective anume. Aceste obiective e necesar să le definim. Să vedem ce anume vrem să facem. Și, concret, poate de asemenea să definim de ce vrem această imagine. Vrem pentru a crește, de exemplu, cifra de investiții. Dacă ăsta este obiectivul, atunci este necesar să creăm o imagine care să ajute la acest lucru, care e foarte măsurabil", a explicat Silvian Cențiu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 22°C
IASI 13°C 17°C
CLUJ 14°C 16°C
CONSTANTA 16°C 21°C
CRAIOVA 18°C 24°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI