„O rază de speranță”. Secretarul general al ONU despre mersul negocierilor de la Istanbul privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene. Noi discuții săptămâna viitoare

Secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres
Secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres
13 iulie 2022, 22:22

În cadrul unei declaraţii pentru presă, şeful ONU şi-a exprimat speranţă că „un acord oficial” va putea fi atins pe viitor. „Nu suntem încă acolo”, a adăugat el, evocând, fără a intra în detaliu, necesitatea de a efectua „muncă tehnică” suplimentară.

Acordul negociat de Antonio Guterres şi de doi dintre adjuncţii săi vizează scoaterea prin Marea Neagră a circa 20 de milioane de tone de cereale depozitate în silozurile ucrainene în special la Odesa (sud) şi facilitarea în cazul Rusiei a exporturilor de cereale şi de fertilizatori.

Declaraţiile şefului ONU au loc după o reuniune, la Istanbul, între delegaţii din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU. A fost prima întâlnire în persoană dintre ucraineni şi ruşi de la sfârşitul lui martie.

VEZI și Ministerul ucrainean al Infrastructurii: „În ultimele 4 zile, 16 nave au trecut prin Canalul Bâstroe”. Pentru a se evita o criză alimentară, Marea Neagră trebuie redeschisă complet

Potrivit unor diplomaţi, evacuarea cerealelor ucrainene prin Marea Neagră se va face prin culoare securizate. Va trebui respectat un armistiţiu pentru zonele utilizate, în timp ce navele comerciale vor fi inspectate de Turcia cu concursul ONU, pentru a asigura faptul că Rusia nu transportă arme.

Turcia a anunţat, la rândul său, că Rusia şi Ucraina au făcut suficiente progrese pentru soluţionarea diferendului lor, încât vor avea noi discuţii „săptămâna viitoare”.

„S-a convenit ca delegaţiile din Rusia şi Ucraina să se întâlnească din nou în Turcia săptămâna viitoare”, a declarat într-un comunicat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, după prima sesiune de negocieri.

VEZI și MAE precizează că a transmis Ucrainei consimțământul privind tranzitarea canalelor Chilia și Bâstroe de către navele cu cereale

Akar a subliniat că delegaţiile formate din experţi în apărare ai celor două ţări s-au înţeles asupra unor „controale comune” în porturi şi asupra mijloacelor „de a garanta securitatea căilor de transfer” al mărfurilor în Marea Neagră.

Potrivit ministrului, un acord final privind deblocarea a circa 20 până la 25 de milioane de cereale în prezent imobilizate în porturile ucrainene ar putea fi anunţat săptămâna viitoare.

„În cursul acestei reuniuni pe care o vom avea săptămâna viitoare toate detaliile vor fi revizuite o dată în plus şi un document privind munca pe care am făcut-o va fi semnat”, a spus Hulusi Akar.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite