O rachetă rusească a zburat foarte jos, deasupra unei centrale nucleare din sudul Ucrainei

Centrală nucleară în Sudul Ucrainei regiunea Nikolaev
Centrală nucleară în Sudul Ucrainei regiunea Nikolaev
5 iunie 2022, 10:06

Rusia continuă să amenințe siguranța nucleară a centralelor nucleare ucrainene și amenință lumea cu o nouă catastrofă nucleară”, a spus operatorul într-un comunicat.

„Rusia a comis un alt act de terorism nuclear – la ora 5:30 a.m., o rachetă de croazieră rusă, asemănătoare cu racheta „Caliber”, a zburat foarte jos deasupra centralei nucleare din Ucraina de Sud”, a informat Energoatom duminică.

„Probabil, această rachetă a fost trasă în direcția Kiev, unde s-au auzit explozii în această dimineață.”

Energoatom a spus că forțele ruse „încă nu înțeleg că nici cel mai mic fragment de rachetă care poate lovi o unitate de putere aflată în funcțiune deoarece poate provoca o catastrofă nucleară și o scurgere de radiații”.

Trei rachete de croazieră lansate de Rusia au survolat simultan reactoarele de la centralele nucleare din Zaporojie, Hmelniţki şi Iujnoukrainskoe în 27 aprilie. Acţiunile militarilor ruși în zona centralei nucleare de la Cernobîl au arătat că aceştia nu cunosc regulile de securitate nucleară, a avertizat atunci preşedintele ucrainean.

Trupele ruse au încercat să atace Kievul prin zona Cernobîl și au folosit teritoriul din zona centralei ca punct de sprijin militar.

Ei au condus vehicule blindate pe teritoriul unde sunt îngropate materialele contaminate cu radiații.

În plus, ruşii „au distrus punctele de monitorizare a radioactivităţii, sistemele de control ale centralei nucleare de la Cernobîl, au jefuit laboratorul de analize nucleare. Au furat chiar şi obiecte contaminate”, a adăugat președintele Zelenski.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite