O rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a Republicii Moldova

31 octombrie 2022, 11:26

Imaginile au fost surprinse luni dimineață, la câteva sute de metri de satul Naslavcea din Republica Moldova și arată momentul în care racheta distrusă ajunge pe pământ.

Ministerul Apărării de la Chişinău a declarat că sistemele naționale de supraveghere aeriană nu au detectat în zonă zboruri ilegale, însă autoritățile din regiunea învecinată, Cernăuți, au anunțat că zona a fost intens bombardată de ruși, iar apărarea antiaeriană a distrus mai multe rachete.

Polițiști și procurori militari moldoveni s-au deplasat în locul unde a căzut racheta.

Satul Naslavcea este cel mai nordic punct din Republica Moldova, punct de hotar cu Ucraina. Se află la 162 de km de Botoșani.

Guvernul Republicii Moldova condamnă ferm orice atac asupra cetățenilor pașnici. Ministerul de Externe de la Chișinău acuză încălcarea dreptului umanitar internațional, care interzice atacarea civililor și a infrastructurii civile.

VEZI și Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova

Republica Moldova acuză și încălcarea legislației frontierelor comune.

Fostul ministru moldovean al Apărării atenționează că Republica Moldova rămâne vulnerabilă, întrucât nu deține un sistem antiaerian performant de apărare.

Spațiul aerian al Republicii Moldova a mai fost tranzitat la începutul lunii de rachete lansate de ruși, care au lovit, în cele din urmă, obiective din Ucraina.

Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineața a avut loc un atac rusesc cu drone asupra barajului Dnestrovsc 1, din teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea.

Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean. Autoritățile ucrainene anunță că nu există pericol de inundații.

Efective ale MAI au încercuit zona pentru a evita eventuale pericole, iar o echipă de documentare s-a deplasat la fața locului.

Printre ţintele atacului rusesc s-a numărat şi centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk, aflată la doar 15 km de Republica Moldova, relatează TVR Moldova.

Ca urmare, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a anunţat sistarea activităţii a cinci puncte de trecere a frontierei. Este vorba în primul rând de Giurgiuleşti-Reni, care nu funcţionează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană.

Şi-au întrerupt activitatea şi punctele de trecere a frontierei din Otaci, Larga, Unguri, Briceni din motive de securitate, după ce autorităţile ucrainene au interzis trecerea frontierei în contextul riscurilor de atac aerian.

„Recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru punctele de trecere din proximitate sau să amâne, în măsura posibilităţilor, deplasările în Ucraina”, a recomandat Poliţia de frontieră moldoveană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite