„O poveste mai nebunească decât ficțiunea cu agenți tripli”. FSB acuză spionajul ucrainean că intenționa să provoace dezertarea spectaculoasă a unor piloți ruși

Un complot pentru a-i convinge pe piloții de luptă ruși să zboare pe teritoriul controlat de ucraineni și să se predea a apărut după o debandadă între spionii celor două țări. Planul implica promisiuni de mită în valoare milioane de dolari și un presupus agent dându-se drept iubita unui pilot, scrie The Times.

26 Iulie 2022, 12:14 (actualizat 26 Iulie 2022, 12:18) Știrile TVR |
Foto: Wikimedia Commons

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat că a dejucat o operațiune susținută de serviciile de informații britanice pentru a atrage piloții ruși în Ucraina în schimbul a 2 milioane de dolari și a rezidenței într-o țară din UE.

Detaliile despre presupusa operațiune au fost făcute publice de canalele de televiziune, agențiile și site-urile de știri ruse. Acestea au prezentat mesaje de pe telefoanele mobile și înregistrări audio, în care se presupune că ofițerii de informații ucraineni încercau să convingă până la zece piloți ruși să dezerteze.

„Ținta noastră este un avion”, a spus o voce neidentificată într-o înregistrare. „Suntem gata să plătim un milion de dolari. Putem ajunge la o înțelegere – vă garantez încă un milion de dolari în plus.”

Presupusul plan era ca piloții ruși să simuleze că sunt interceptați de luptători ucraineni la joasă altitudine și apoi să fie ghidați către un aerodrom aflat sub controlul Kievului. Dacă ar fi existat îngrijorări legate de vreun pilot, i s-ar fi putut strecura un sedativ înainte de zbor.

Kievul ar fi fost interesat de avioane de război Su-24M, Su-34 și Tu-22M3, dar planul ar fi fost dejucat atunci când piloții ruși au dezvăluit apropierea FSB-ului.

„Poveste mai nebunească decât ficțiunea cu agenți tripli”

Rusia-24, un canal de televiziune de stat din Moscova, l-a acuzat pe Christo Grozev, jurnalist de investigație, că a fost implicat în transferul unui avans pentru un pilot, cu acordul tacit al MI6.

Grozev lucrează pentru site-ul de investigații Bellingcat, care i-a expus pe agenții ruși care au încercat să-l otrăvească pe Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, în Siberia în 2020, și pe Serghei Skripal, fostul informator MI6, la Salisbury în 2018.

Grozev, în vârstă de 53 de ani, a spus că complotul ucrainean este adevărat și că „a fost implicat în această poveste mai nebunească decât ficțiunea cu agenți tripli, pașapoarte false și iubite false”, însă ca regizor pentru Bellingcat, nu ca participant.

Jurnalistul de origine bulgară a spus că el și colegii săi au primit permisiunea de a filma o operațiune concepută de serviciile de securitate de la Kiev, după ce Ucraina a adoptat în aprilie o lege care permitea plăți în numerar soldaților ruși care s-au predat cu avioane, elicoptere, lansatoare de rachete sau alte arme grele.

Mass-media rusă a descris dejucarea complotului ca pe un triumf al contrainformațiilor.

FSB a spus că ofițerii de informații ucraineni, „acționând în numele conducerii țării”, le-au oferit piloților bani, anonimat și o „viață confortabilă” într-o țară din UE. Un reprezentant al FSB a declarat pentru postul Rusia-24 că „în mod evident, operațiunea a fost efectuată cu sprijinul serviciilor speciale vestice, în principal britanice”. Nu au fost furnizate probe în acest sens.

Posibilele destinații pentru piloți ar fi fost Franța și Germania.

„O gafă gravă pentru FSB”

Grozev a susținut că contraoperația rusă a fost de fapt „o gafă gravă pentru FSB, dezvăluind neintenționat identitățile a zeci de ofițeri de contrainformații, metodele lor de operare și activele lor sub acoperire.”

Potrivit jurnalistului, a devenit rapid clar că serviciile de securitate ruse au bruiat planul și au preluat controlul asupra telefoanelor piloților după ce acestora li s-a oferit mită. Tonul mesajelor către partea ucraineană s-a schimbat, iar unul dintre „piloți”a vrut brusc să-și scoată iubita din țară și nu soția.

Verificând datele telefonului, Grozev a spus că a stabilit în „aproximativ cinci minute” că așa-zisa iubită era o antrenoare de fitness devenită „o iubită FSB.”

Confruntarea s-a estompat când ucrainenii și-au dat seama că nu vor primi un avion, iar rușii nu au reușit să-i ademenească pe spionii Kievului la o întâlnire cu familia piloților.

De atunci, echipa Bellingcat a observat „jocul de înșelăciune reciprocă” dintre spionii celor două țări, în timp ce încercau să-și hrănească reciproc dezinformarea. Bellingcat planifică să-și lanseze documentarul în curând.

Rusia-24 a susținut că dejucarea de către FSB a complotului a permis Rusiei să identifice și să lovească mai multe locuri militare ucrainene, inclusiv un „aerodrom secret” la Kanatovo, în centrul Ucrainei. Kanatovo este de fapt un aerodrom al forțelor aeriene ucrainene care a fost folosit încă din vremea sovietică.

Marea Britanie este văzută la Moscova drept cel mai fervent susținător al Ucrainei din Europa și este adesea considerată arhitectul comploturilor împotriva Kremlinului.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI