O postare xenofobă la adresa primarului Dominic Fritz a fost apreciată de mai mulți politicieni. Analist politic: Este înspăimântător că nu există reacție din partea partidelor-sistem

25 iulie 2023, 21:07

„Lepră de pui nazist”, aşa l-a numit pe Facebook, într-o postare publică, omul de afaceri Dan Dinu pe primarul din Timişoara, cu trimitere evidentă la cetăţenia sa germană.

Postarea are peste 500 de aprecieri şi 351 de comentarii, multe agresive şi jignitoare la adresa lui Dominic Fritz.

Printre cei care şi-au arătat public acordul sunt şi câţiva politicieni locali: un parlamentar AUR, mai mulţi consilieri de la PNL şi UDMR şi un fost secretar de stat din PSD.

Primarul a anunţat că va face plângeri la CNCD şi îi va acţiona şi în justiţie atât pe autorul postării, cât şi pe cei care au susţinut-o.

Dan Dinu, om de afaceri, autorul postării: „Aşteptăm cu nerăbdare. Doar că ne este foarte frică că domnul primar nu ne va da în judecată. Şi asta e o laşitate din partea lui. Dacă nu ne dă în judecată, chiar are ceva de ascuns.”

Dintre politicienii care au aprobat mesajul xenofob, doar reprezentantul PSD a plătit și un preț politic. Ioan Ardeal Ieremia a renunțat la funcția de vicepreședinte al organizației PSD Timișoara, după ce șeful său direct, prefectul județului, l-a criticat public.

Regizorul Ioan Ardeal Ieremia, vicepreşedinte PSD Timişoara: „Eu am dat like pentru faptul că dl primar a  ţinut morţiş să îşi bage capul în poze lângă Malkovich şi mi-am asumat public asta. Sunt o persoană suficient de asumată.”

Mihai Ritivoiu, prefectul judeţului Timiş, preşedinte PSD Timişoara: „N-am făcut niciodată o poliţie a like-urilor şi a postărilor. Dar, având în vedere că colegul meu de partid a fost şi secretar de stat din partea PSD şi ocupa o funcţie de conducere în cadrul organizaţiei unde sunt preşedinte, m-am delimitat categoric de gestul său.”

La PNL și AUR nu au existat până acum reacții care să condamne comportamentul xenofob la adresa primarului.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: Este foarte periculos, în măsura în care politicienii acceptă, nu condamnă un asemenea mesaj, pentru că el este în felul acesta legitimat şi riscă să ducă la forme mult mai violente de manifestare. Faptul că nu există o reacţie a partidelor-sistem este înspăimântător. Nu ne aşteptăm ca AUR să aibă, în condiţiile acestea, un sistem de sancţionare a celor care fac astfel de abateri.

Csaba Astalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării: „Reţelele de socializare cu siguranţă sunt calificate de instanţele interne şi internaţionale fiind spaţiu public. Bineînţeles că se pune în discuţie, în această petiţie, dacă va ajunge la noi, regimul juridic al răspunderii pentru cei care au dat like unei postări care poate fi încadrată ca fiind o formă de incitare la ură şi discriminare.”

Incitarea la ură pe criterii rasiale și xenofobe este sancționată prin lege cu amendă și chiar cu închisoare de la 6 luni până la 3 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite