O planetă care se îndreaptă spre sfârșitul ei oferă o posibilă privire asupra sfârșitului Pământului

Soarele și Pământul
Soarele și Pământul
20 decembrie 2022, 11:48

Dar, spre deosebire de acest gigant gazos, Kepler-1658b orbitează în jurul stelei sale la doar o optime din distanța de la steaua noastră până la Mercur, cea mai apropiată planetă. Acest „Jupiter fierbinte” orbitează în jurul stelei sale în mai puțin de trei zile, iar această perioadă de revoluție se scurtează cu aproximativ 131 de milisecunde pe an, descrie un studiu publicat în The Astrophysical Journal Letters.

„În acest ritm, planeta se va ciocni cu steaua sa în mai puțin de trei milioane de ani”, spune Shreyas Vissapragada de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, autorul principal al studiului. „Este pentru prima dată când vedem dovezi directe ale unei planete cu o traiectorie în spirală în jurul stelei sale îmbătrânite”, a declarat astrofizicianul pentru AFP.

Steaua în cauză se află în ultimele etape ale ciclului său, când începe să se umfle și să devină din ce în ce mai strălucitoare.

„Moartea unei planete cauzată de o stea este un destin care așteaptă multe lumi și ar putea fi ultimul adio al Pământului peste miliarde de ani, pe măsură ce Soarele nostru evoluează”, scrie Centrul de Astrofizică într-un comunicat.

În aproximativ 5 miliarde de ani, Soarele va deveni o „gigantă roșie” în continuă creștere, la fel ca steaua gazdă a lui Kepler-1658b. La fel ca exoplaneta, Pământul s-ar putea apropia inexorabil de Soare din cauza forțelor mareice. Dar acest efect ar putea fi contrabalansat și de pierderea de masă a Soarelui, spune Shreyas Vissapragadan, subliniind că „soarta finală a Pământului rămâne neclară”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă