O persoană își verifică telefonul de aproximativ 85 de ori pe zi. Ce se întâmplă cu creierul nostru când facem acest lucru

27 decembrie 2022, 14:45

Potrivit statisticilor, o persoană își verifică telefonul de aproximativ 85 de ori pe zi, aproximativ o dată la 15 minute. Cu alte cuvinte, la fiecare 15 minute este posibil ca atenția noastră să se abată de la ceea ce facem. Problema este că poate dura câteva minute pentru a ne recăpăta pe deplin concentrarea după ce am fost întrerupți de telefon.

Dacă ne uităm la televizor, distragerile și reorientarea nu reprezintă neapărat o problemă. Dar dacă, spre exemplu, suntem la volan, la muncă, la orele de studiu sau petrecem timp cu cei dragi, s-ar putea ca lucrurile și consecințele să fie mai mari decât ne-am așteptat.

Două tipuri de interferență

„Notificările de pe telefon sunt „întreruperi exogene”. Cu alte cuvinte, ceva extern, în jurul nostru, a provocat întreruperea. Putem deveni condiționați să ne simțim entuziasmați atunci când ne auzim notificările de pe telefoanele. Acesta este același sentiment plăcut pe care-l au oamenii care pariază la sunetul unui aparat de poker”, ne explică Sharon Horwood, lector în psihologie la Universitatea Deakin din Australia.

Dar ce se întâmplă dacă telefonul tău este setat pe modul silențios?

Aceasta este un alt tip de întrerupere, o întrerupere internă sau endogenă. Gândește-te la fiecare dată când lucrezi la un anumit proiect, dar atenția s-a îndreptat către telefon. Poate că ai luptat cu dorința de a-l ridica și de a vedea ce se întâmplă online, dar probabil ai verificat oricum. În această situație, poți să devii atât de puternic condiționat și să te aștepți la o recompensă de fiecare dată când te uiți la telefon, încât nu trebuie să aștepți o notificare pentru a declanșa efectul.

Oferă-i creierului o pauză

Există tot mai multe dovezi că notificările push, adică acele mesaje pe care le primim de la aplicații când nu folosim teleofonul, sunt asociate cu o productivitate scăzută, o concentrare mai slabă și o distragere a atenției la locul de muncă și la școală.

Dar există oare vreo dovadă că al nostru creierul lucrează mai mult pentru a gestiona schimbările frecvente de atenție?

Un studiu asupra undelor cerebrale ale oamenilor a constatat că utilizatori care folosesc smartphone-urile destul des au fost mai sensibili la notificările push decât cei care le folosesc mai rar.

Deși notificările push au întrerupt concentrarea pentru ambele grupuri, utilizatorii frecvenți au avut nevoie de mult mai mult pentru a-și recăpăta concentrarea. De asemenea, întreruperile frecvente de la telefon te pot face să te simți stresat de nevoia de a răspunde. Dacă ești distras de telefon după ce răspunzi la o notificare, orice amânare ulterioară în revenirea la o sarcină te poate face, de asemenea, să te simțiți vinovat sau frustrat. Există cu siguranță dovezi care sugerează că, cu cât petreci mai mult timp folosind telefonul în moduri neproductive, cu atât tinzi să-ți evaluezi mai jos starea de bine.

Dar cum ne putem opri totuși? Dacă te regăsești în astfel de situații, avem câteve soluții pentru tine.

Începe prin a dezactiva toate notificările neesențiale. De asemenea, încarcă-ți telefonul peste noapte într-o cameră diferită de dormitorul tău. Notificările te pot împiedica să adormi și te pot trezi în mod repetat din somn pe tot parcursul nopții.

Întrerupe dorința de a verifica și decide în mod activ dacă îți va aduce beneficii în acel moment. Întreabă-te dacă această acțiune are un alt scop decât distragerea atenției.

Încearcă metoda Pomodoro pentru a rămâne concentrat pe o sarcină. Aceasta implică împărțirea timpului de concentrare în părți ușor de gestionat (de exemplu, 25 de minute), apoi recompensarea cu o scurtă pauză (de exemplu, pentru a-ți verifica telefonul). Crește treptat intervalul de timp dintre recompense.

Un articol de Maria Chiriță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite