O persoană a murit din cauza Flurona, dubla infecție cu gripă sezonieră și COVID. Medicii recomandă oamenilor să ia legătura cu medicul de familie şi să se testeze

9 ianuarie 2023, 19:55

Flurona a răpus-o pe o femeie de 74 de ani, care a ajuns la Terapie Intensivă la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Avea şi alte boli grave, iar dubla infectare cu gripă şi Covid, depistată la final de noiembrie, i-a adus sfârşitul.

Medicii au reuşit să salveze, însă, un bărbat de 69 de ani ajuns la ATI cu Flurona în ultima zi a anului.

Cele două persoane nu erau vaccinate.

La institutul Matei Balş, primii pacienţi internaţi cu gripă şi COVID simultan sunt copii. După explozia infecţiilor respiratorii, la camera de gardă vin şi peste 200 de bolnavi într-o zi. Toate paturile din spital sunt ocupate. Cu o singură probă nazofaringiană, medicii află rapid dacă pacientul are gripă, Covid sau ambele virusuri în acelaşi timp.

Dr. Adrian Marinescu: „În momentul în care vorbim de Flurona, simptomatologia categoric este mult mai zgomotoasă. Vorbim de dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, durere de cap, o stare generală proastă. Sunt lucruri mult mai intense în general faţă de gripă, dar mult mai important este riscul pe care-l are pacientul de a dezvolta complicaţii într-o mai mare măsură.”

Pentru copiii mai mici de 5 ani, adulții care au peste 65 de ani şi cei cu alte afecţiuni cronice riscul să ajungă la complicații este mult mai mare.

Medicii se aşteaptă să apară tot mai multe cazuri de infecţie simultană cu gripă şi Covid, aşa că le recomandă oamenilor să ia legătura cu medicul de familie şi să se testeze.

În unele farmacii există şi teste rapide de antigen care depistează în acelaşi timp și gripa, şi COVID-ul. Poţi să-ţi dai seama însă şi fără testare dacă ai gripă, fiindcă simptomele debutează brusc şi te ţintuiesc la pat.

Dacă testul arată gripă și Covid în acelaşi timp, este recomandat şi un consult la camera de gardă, în special pentru cei mai vulnerabili.

Vaccinarea antigripală şi anticovid asigură protecţie după aproximativ două săptămâni. Pentru copiii care au peste 2 ani, medicii recomandă vaccinul nazal, care se cumpără din farmacii.

CITIȚI ȘI:

Școala a început în plin sezon gripal și mulți elevi au absentat. Ministerul Educației mizează pe responsabilitatea părinților și pe triajul zilnic la începutul primei ore de curs

Au apărut primele cazuri în România ale unor copii care s-au îmbolnăvit simultan de gripă și Covid-19. Boala se numește Flurona

Dr. Gindrovel Dumitra: Există teste care pot depista infecția simultană de gripă și COVID-19. Asocierea celor două nu înseamnă neapărat o evoluție severă a bolii. Recomandăm să se țină legătura cu medicul de familie

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă