O pauză de doar 20 de secunde ameliorează oboseala ochilor

8 noiembrie 2022, 13:10

Dar o echipă de la Universitatea Aston ne recomandă o tehnică ce promite să ne ajute ochii să se odihnească într-un timp extrem de scurt. Este vorba despre regula 20-20-20. Tot ce este nevoie să faceți este să vă luați privirea de la ecran timp de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute și să fiți la o distanță de cel puțin 20 de metri de ecran. Autorii studiului spun că această abordare ajută la atenuarea simptomelor oculare asociate cu expunerea prelungită în fața calculatorului.

Echipa de cercetare a folosit un software special pentru a urmări privirea participanților pe o perioadă de două săptămâni în care au măsurat simptomele oculare înainte și după ce au testat regula. Este pentru prima dată când această tehnică a fost validată științific!

Estimările actuale spun că cel puțin jumătate dintre persoanele care folosesc computerele zilnic, au ochii obosiți și se confruntă cu iritații, uscăciune sau dureri de cap. Oboseala este pusă pe seama faptului că un om clipește cu 50% puțin când este atent pe o perioada îndelungată la un ecran.

Prin urmare, regula 20-20-20 a fost testată pe 29 de participanți care se confruntau cu o formă de oboseală a ochilor. Pe laptopul fiecărei persoane a fost instalat un software care a monitorizat distanța utilizatorului față de ecran și direcția privirii la fiecare câteva secunde. După fiecare 20 de minute, programul trimitea un mesaj care îi atenționa să-și odihnească ochii timp de 20 de secunde, uitându-se la un lucru la aproximativ 20 de metri distanță. Rezultatele au indicat o scădere notabilă a simptomelor de uscăciune, sensibilitate și disconfort.

Liderul studiului declară că dorește să efectueze studii pe termen lung în ceea ce privește oboseala ochilor. El promoite că va testa o variantă prin care să testeze tehnici de învățare a impulsurilor de memorie a mușchilor pleoapei pentru a clipi mai des în timpul expunerii digitale. Astfel, s-ar putea diminua problemele oculare fără utilizarea de mementouri. Însă, până atunci vă sfătuiesc și eu să aplicați această tehnică pe cât mai des posibil pentru a vă menține ochii sănătoși si odihniți.

Un articol de Maria Chiriță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite