O pădure cât o țară, ediția de toamnă. Voluntarii sunt așteptați să se alăture campaniei naționale

16 septembrie 2020, 18:40

Imaginile din dronă ne arată o pădure foarte tânără de stejari, plantată acum patru ani, la Pustnicu, lângă București. Responsabilii acestei zone au început și lucrări de substituire. Adică înlocuirea teiului cu stejar, stejarul fiind cândva emblema Codrilor Vlăsiei.

Florian Băncilă, șef Ocol Silvic Brănești:Noi nu spunem că stejarul nu e mai frumos decât teiul sau teiul e mai frumos decât stejarul. Spunem că așa cum au fost determinate aceste condiții de ecosistem, stejarul e specia principală care îmi valorifică cel mai bine potențialul zonei și realizează și funcția de protecție care e funcție principală pentru aceste păduri din jurul Capitalei”.

O pădure de stejar ajunge la maturitate o sută de ani mai târziu de la momentul plantării. Pădurile de salcâm sau de salcie, mai repede, în 30 de ani. Însă, în orice caz vorbim de zeci de ani de care un copac are nevoie că să crească.

Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului: Ciclul de dezvoltare al unui arbore este în medie de peste 100 de ani. De aceea, nu vedem rezultatele imediat și atunci trebuie să avem răbdare, să o creștem pentru că și aici am moștenit și trebuie să lăsăm mai departe păduri urmașilor noștri”.

După ce în primăvară atenția a fost pe plantări în zonele de deal și de munte, ediția de toamnă a campaniei „O pădure cât o țară” se concentrează acum pe județele din sud-estul României. De data aceasta, 17 milioane de puieți vor prinde rădăcini. Cei mai mulți vor fi sădiți în județul Tulcea, peste o jumătate de milion, în județul Galați 430.000, în Ialomița 370.000, iar în Calarași, Dolj și Brăila între 150.000 și 200.000.

Costel Alexe: ministrul Mediului:Din cei 50, peste 50 de milioane de puieți pe care ni i-am propus să-i plantăm în acest an, în campania de primăvară au fost plantați 33 de milioane”.

La nivel național 2.400 de păduri au fost plantate de la zero, iar în alte 7.000 s-au făcut completări. Cele mai multe păduri plantate de la zero au fost în județele Suceava, Maramureș și Sibiu. Aproape un milion de arbori au ajuns și în Neamț, județ puternic afectat șI el de defrișările ilegale.

Însă, în România împăduririle nu țin încă pasul cu jafurile din codri. Dar recent, Codul Silvic a fost modificat și furtul de arbori intră de acum direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite