Liderii de sindicat au refuzat să meargă la negocieri cu conducerea STB. Este a patra zi de grevă a angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti

Greva angajaţilor din transportul public din Capitală, declarată ilegală de tribunal, a continuat pentru a patra zi consecutiv. Câteva sute de şoferi au protestat, dimineaţă, la unul dintre depourile STB, supravegheaţi îndeaproape de jandarmi. Pe traseu au ieşit, totuşi, aproximativ 180 de vehicule, adică un sfert din necesar. În timp ce conducerea companiei de transport a încercat din nou, fără succes, să negocieze cu liderii de sindicat, unii dintre angajaţi au dat explicaţii la poliţie.

23 Ianuarie 2022, 08:53 (actualizat 23 Ianuarie 2022, 20:19) Știrile TVR |

Câteva sute de angajaţi STB s-au strâns dimineaţă la autobaza Titan, hotărâţi să continue protestul. Jandarmii și polițiștii au fost pregătiţi să intervină dacă situația ar fi degenerat. Şoferii care au ieșit pe traseu cu vehiculele au fost huiduiți.
Şoferii care au protestat în depouri au vorbit din nou despre neajunsuri, condiții grele de muncă, vehicule vechi, stricate si lipsa pieselor de schimb. Şi au cerut demisia directorului Societății de Transport.
Liderul sindicatului majoritar susține că oamenii sunt hotărâți să continue protestul, indiferent de consecințe.
Reprezentanții sindicatului au refuzat să meargă la negocieri cu directorul companiei. Acesta le-a cerut angajaților să reia lucrul. Şi a promis clemență în cadrul cercetărilor disciplinare celor care vor renunța la grevă.
Tot directorul Societății de Transport spune că e foarte posibil ca protestul să aibă legătură cu un audit recent care a scos la iveală mai multe nereguli.

Între timp, continuă cercetările în dosarul penal deschis de procurori. La Poliția Transporturi trei angajați STB au fost audiaţi.

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora și angajații de la metrou intenţionează să intre în grevă. Metrorex a anunţat că trenurile vor circula conform graficului existent.

 

 

 

ACTUALIZARE Un număr de 181 de vehicule erau pe traseu duminică dimineaţa, la ora 8:00, dintr-un total programat de 791, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate  de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ. Pe traseele din Capitală circulau 111 tramvaie, dintr-un total programat de 173, respectiv 55 de troleibuze din 101 vehicule, în timp ce numărul autobuzelor era tot de 15, las fel ca la ora 7:00, dintr-un total de 517 programate pentru o zi de duminică.

Societatea de Transport Bucureşti (STB) asigură duminică dimineaţa 25% din capacitatea programată. Sunt în continuare sute de şoferi care refuză să iasă pe traseu, în a patra zi de grevă a angajaţilor STB.

"În momentul de fata asigurăm circa 25% din parcul de vehicule programat. Vehiculele pot fi localizate în timp real folosind aplicaţia INFO TB. În acelaşi timp, le mulţumim celor care au înţeles gravitatea situaţiei, nivelul de manipulare la care au fost expuşi şi au decis să iasă în traseu", a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, duminică, la ora 7:00, erau pe traseele din Capitală 162 de vehicule, dintr-un total programat de 697, din care 82 de tramvaie, 65 de troleibuze şi 15 autobuze.

Consiliul de Administraţie al STB a decis ca pentru conducătorii de vehicule care intră pe traseu începând de sâmbătă cercetarea disciplinară, în conformitate cu regulamentul intern, să nu-şi producă efecte, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală.

Şeful STB a estimat pierderile provocate după trei zile de grevă la circa 20 milioane lei şi a avertizat că societatea ar putea intra în insolvenţă, dacă angajaţii nu îşi vor relua activitatea.

Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, acuzând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii. Reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti au susţinut în repetate rânduri că nu este vorba de o grevă ci de o încetare voluntară a lucrului de către salariaţii de la STB SA şi au transmis că nu a iniţiat şi nu a organizat prezentul protest.

Tribunalul Bucureşti a decis vineri că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală.


Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI