O nouă viață pentru pacienții cu tetraplegie. Specialiștii francezi au construit un exo-schelet care poate fi comandat prin impulsuri nervoase din creier

Medicina a făcut minuni pentru un om paralizat în urma unui accident. Cercetători francezi au pus la punct un exo-schelet care poate fi comandat de creier. Pacientul se poate deplasa acum ca un om normal.

04 Octombrie 2019, 22:02 |

Thibault are 28 de ani și a devent tetraplegic după un accident într-un club de noapte.

În urmă cu 4 ani, a căzut dintr-un balcon aflat la 12 metri înălțime și a suferit o fractură de coloană. De la umeri în jos nu mai putea face nicio mișcare.

Specialiștii companiei Clinatec din Grenoble au construit un exo-schelet care poate fi comandat prin impulsuri nervoase din creier. Acestea sunt culese de doi senzori amplasați pe scoarța cerebrală, în zona lobilor parietali. Fiecare dintre ei este alcătuit din 64 de electrozi.

Benabid Alim Louis, neurochirug, Clinatec: "Aceste implanturi înregistrează impulsurile nervoase care sunt prelucrate de softul creat de noi. Aşa reuşim să punem în mişcare motoraşele care îndoaie mâinile şi picioarele".

Testele clinice au început în urmă cu 2 ani.

Pacientul s-a antrenat luni de zile pentru a reuși să controleze exo-scheletul.

Specialiștii de la Clinatec spun că va mai dura câțiva ani până la finalizarea proiectului, dar, în final, exo-scheletul va schimba în bine viața persoanelor paralizate.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI