O nouă variantă Covid – BQ 1.1 – a ajuns în România. Octavian Jurma, informații exclusive la TVR INFO: ”Avem deja încă trei variante de BQ”

26 octombrie 2022, 11:21

”Această variantă face parte dintr-o așa numită ‘supă de variante’ ” a spus Octavian Jurma, care ne-a explicat că ”după momentul în care varianta BA.5 a devenit dominantă – și în luna septembrie s-au produs sute de variante, avem peste 500 de variante – iar acum acestea concurează între ele pentru a fi câștigătorul valului șapte, ca să spunem așa. Dintre aceste variante, s-au distins două, una în emisfera nordică, BQ 1.1, derivată din versiunea BA.5, iar în emsifera sudică o variantă XBB, o variantă recombinată. Problema cu BQ 1.1 este că e cea mai evazivă imun variantă de până acum. Cu alte cuvinte, ocolește foarte ușor imunitatea dobândită fie prin infectare, fie după vaccinare.”

Cercetătorul atrage atenția ca BQ 1.1 este o variantă mai virulentă ”adică mai agresivă decât BA 5, decât BA 2 și de aceea un val în care BQ 1.1 ar fi variantă dominantă ar fi un val care ar aduce, cu siguranță, mai mulți oameni în spitale, decât varianta valului din vară, valul șase, în care a fost BA 5, și foarte apropiat de raportul pe care l-am avut în valul cinci. De asta depinde foarte mult de accesibilitatea la noul tip de vaccin, vaccin bivalent, pe care-l avem atât de la Moderna, cât și de la Pfizer, care a fost adaptat pentru BA 5, care este varianta din care provine și BQ 1.1”.

Octavian Jurma a anunțat, în exclusivitate la TVR INFO că ”din 30 septembrie, când am avut pentru prima dată confirmat BQ 1.1 în România, în București, avem acuma încă trei variante de BQ. Mai avem două în București, una în Iași și mai avem și varianta BQ 1.3 , confirmată în București. Deci avem încă o confirmare că această variantă și în România se răspândește și are potențial de a deveni dominantă și este foarte probabil ca – poate începând de săptămâna viitoare – să vedem o schimbare a trendului acesta descendent, care ne-a ajutat foarte mult până acum”.

Avînd în vedere faptul această variantă are capacitatea de a se răspândi foate repede, Octavian Jurma a recomandat că ”ar fi o bună oportunitate să ne facem acest booster cu vaccinul bivalent, când va fi disponibil”.

”(…) Din păcate, prognoza, la care mă uit eu acum și la fel și ACDC, Centrul European de Control al Bolilor, arată că ar deveni dominantă în Europa, până la sfârșitul lunii decembrie. Din păcate, trebuie să începem această campanie de vaccinare, pentru că este posibil ca acest vârf de val să ne prindă chiar în perioada sărbătorilor, care este un scenariu cu care România nu s-a mai întâlnit, până acum”, a mai precizat cercetărorul.

Cei care s-au vaccinat până acum vor avea un avantaj, chiar dacă încă nu este disponibil vaccinul adaptat:

”Sunt mai bine protejați de spitalizare și de deces. Datele oficiale din România arată că persoanele nevaccinate se rgăsesc de șapte ori mai frecvent în spitale, decât persoanele vaccinate. Cu alte cuvinte, din 100 de persoane spitalizate sau dintr-o sută de persoane care au decedat – și discutăm de spitalizări în ATI – 15 sunt vaccinate și 85 sunt nevaccinate. Deci vaccinarea, chiar și cu versiunea veche a vaccinului, cu versiunea originală cum se spune, asigură un grad ridicat de protecție față de spitalizare. (…) Boosterul este foarte important, pentru a aduce sistemul nostru imuntar la zi sau măcar apropiat de aceste versiuni, care sunt atât de evazive. Probabil că nici acel booster nu-l va împiedica să circule, dar ne va asigura că vom face o formă mult mai ușoară de boală, în cazul, foarte probabil din păcate, că ne vom infecta”, a mai explicat specialistul, la TVR INFO.

Totodată, el a recomandat revenirea la ”niște obiceiuri bune din perioada de val”, cum ar fi masca în spațiile închise ”care ar asigura un grad de protecție față de infectare”.

Cercetătorul a mai explicat că ”acesta este primul val ‘murdar’ sau hibrid, în sensul în care se anunță și un val de gripă, mai severă ca de obicei, și acest debut simultan al valului de gripă și al valului Covid în România ar putea pune probleme suplimentare în spitale. (…) Mai există și un al treilea virus, Virusul Respirator Sincitial (VRS), care circulă și el în perioada asta, iar în Statele Unite afectează, cu predilecție, nou-născuții”, a mai explicat cercetătorul Octavian Jurma, miercuri, la TVR INFO.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite