O nouă rundă de negocieri eşuate. Se caută încă soluţii pentru problemele din Sănătate

20 octombrie 2017, 10:15

Sindicaliştii nu renunţă la proteste şi nici la idea declanşării grevei generale, pentru că ministrul Sănătăţii Florian Bodog le-a transmis astăzi că are la dispoziţie doar 16,9 miliarde de lei pentru veniturile angajaţilor din sistemul sanitar de anul viitor cu 2.9 miliarde de lei mai mult ca anul acesta.

Creşterea veniturilor de anul viitor ar fi trebuit să fie de 25%. Pe hârtie aşa stau lucrurile, însă angajaţii o vor resimţi, în cel mai bun caz, de 4,3% pentru că va fi trecută contribuţia de la angajator la angajat.

Cât despre sporuri, un lucru la care sindicaliştii nu voiau să renunţe, – guvernul voia să le plafoneze la 30% – ele ar putea să crească cu 25% de la 1 ianuarie, dar apoi să fie îngheţate pe parcursul anului 2018.

Autorităţile nu au găsit soluţii nici pentru păstrarea tichetelor de masă. Salariaţii nu vor să renunţe la ele, mai ales ca, pentru infirmiere, reprezintă 14 la sută din venitul lunar.

Veşti bune sunt pentru medicii rezidenţi care au ameninţat cu proteste dacă rămân fără bursele de 670 de lei în primele două luni ale anului viitor, până intră în vigoare legea salarizării.

Ministrul le-a promis rezidenţilor că, de la 1 martie, vor beneficia de creşteri salariale semnificative, între 150 şi 287 la sută. De exemplu, un medic rezident de anul I, care are acum un salariu brut de 1.985 lei, va avea un salariu brut de 5.700 lei. Salariul unui medic rezident de anul VI va ajunge la 7.900 lei de la 3.262 cât este în prezent.

Sindicaliştii au transmis ferm ministrului de Finanţe să găsească soluţii pentru toate revendicările lor, pentru că nu sunt dispuşi să facă niciun pas înapoi.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă