O nouă distincție pentru Știrile TVR. Reportaj despre TBC, premiat de Asociația de Sprijinire a Pacienților cu Tuberculoză

17 octombrie 2018, 20:35

„Şansele ei de vindecare sunt minime. Cel mai important este ca părinţii să se prezinte din timp la medic. Copilul nu transmite, doar adultul”.

„Orice om, cu orice statut social, poate să facă tuberculoză”.

În România, chiar şi bebeluşi ajung în spital cu tuberculoză, unii – prea târziu. Sunt victimele adulţilor care nu merg la control când nu le trece tusea. Sau care abandonează tratamentul şi împrăştie TBC, deşi boala se poate vindeca.

Cătălina Constantin, președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu TBC Multidrog Rezistentă: „Este îngrozitor de greu doi 2 ani să înghiţi un tratament care îţi face rău fizic şi psihic, să rămâi fără serviciu, să-ţi pierzi prietenii şi susţinerea socială”

Dr. Diana Păun, consilier de stat la Administrația Prezidențială, membru al juriului: „Vă felicit pe toţi cei care vă dedicaţi acestei cauze nobile. Mă bucur că premiem excelenţa în jurnalismul de sănătate aici, la Palatul Cotroceni”.

Materialul TVR care a prezentat calvarul sutelor de copii români loviţi de TBC, dar şi soluţii, a fost printre cele premiate la concursul organizat de Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, sub egida Administraţiei Prezidenţiale.

Beatrice Mahler Boca, manager, Institutul Marius Nasta: „Pentru a avea un tratament corect, avem nevoie de voi”.

Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt CNAS: „Un program înseamnă că toată lumea este acoperită, deci nu contează că eşti sau nu asigurat”.

Beatrice Mahler Boca, manager, Institutul Marius Nasta: „Casa Naţională nu plăteşte spitalizarea pacienţilor cu tuberculoză dacă nu au card şi sunt homelessi. Este inadmisibil”.

În fiecare zi, trei români mor de TBC. Legea tuberculozei prevede soluţii: o indemnizaţie de hrană pentru cei care se tratează, concediu medical pe toată durata terapiei şi sprijin psihologic. Dacă deputaţii o vor adopta cât mai repede, ar putea fi aplicată de anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite