O mamă se luptă cu autorităţile finlandeze pentru a-şi aduce copiii acasă. Mihai, băiatul femeii, în exclusivitate pentru Ştirile TVR: „Ajutaţi-ne să ieşim de aici! Nu pot să mă duc la casa de copii!”

21 noiembrie 2019, 11:26

Acum o săptămână a cerut azil în ambasada României în Finlanda, însă legea nu i-a permis. Acum, băiatul femeii a fugit din centrul în care era ţinut şi este căutat de poliţie. În exclusivitate, jurnaliştii Ştirilor TVR au stat de vorbă cu Mihai. Copilul imploră autorităţile să îl scoată de acolo. Atenţie, imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional!

“Dacă puteţi cumva să ne ajutaţi să ieşim de aici că nu se mai poate! Nu pot să mă duc la casa de copii”, spune Mihai.

Fiul Cameliei Smicală a stat de vorbă în exclusivitate cu jurnaliştii Ştirilor TVR. Băiatul a fugit acum câteva zile de la casa de copii unde a fost dus de autorităţile finlandeze. Şi spune că i s-a interzis să îşi mai vadă mama şi sora. Copilul este căutat de poliţia din Tampere, localitatea unde era instituţionalizat.

_______________________________________________________________________

Reporter: Voi vă doriţi să veniţi în România cu mama voastră?
Mihai: Da, în România, să ieşim din Finlanda. Ei au zis că mama noastră încearcă să ne fure şi să ne ducă în România. Nu este adevărat! Spun că mama noastră ne manipulează.
Reporter: Cu tatăl vostru aţi mai avut vreo legătură?
Mihai: Nu, nu am avut. Tatăl nostru niciodată nu a stat cu noi şi ne-a făcut doar rău.

„Sunt Maria şi eu nu mai pot! Vreau acasă de tot şi eu nu mai pot”, este apelul disperat surorii lui Mihai, Maria.

_________________________________________________________________________

De patru ani, cei doi copii ai medicului Camelia Smicală se află în custodia statului finlandez. Femeia a divorţat în 2015 de tatăl copiilor. Iar fostul soţ, care este cetăţean finlandez, o acuză că vrea să ia copiii şi să fugă din ţară cu ei.

“Cerem României să se implice pentru oprirea acestor abuzuri asupra noastră. Noi suntem epuizaţi psihic şi fizic şi nu mai avem nicio posibilitate să ne apărăm”, se plânge mama copiilor.

Potrivit legii din Finlanda, ar fi trebuit ca un judecător să audieze copiii la vârsta de 12 ani, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum, după cum susţin mama şi avocata ei.

„Cred că acest caz nu este tratat într-un mod corect de către autorităţi. Cred că drepturile copiilor nu sunt respectate. Pentru că atunci când cazul a fost în instanţă şi la asistenţa socială, niciuna dintre aceste părţi nu a audiat copiii deşi asta e trecut în convenţia ONU pentru drepturile copiilor şi asta prevede şi legea finlandeză” spune Ana Metteri, profesor de socioligie din Finlanda.

Săptămâna trecută, femeia a cerut azil în ambasada României în Finlanda, dar autorităţile au transmis că această formă de protecţie nu se poate aplica în cazul ei, pentru că este cetăţean român. Au invitat-o la o discuţie, dar Camelia Smicală a refuzat. Avocatul familiei spune că toate demersurile legale făcute în ţară au eşuat.

„Dacă autorităţile române nu înţeleg că nu te poţi purta cu doi copii români ca şi cum ar fi animale, bineînţeles că vom recurge la acţiunile în instanţă şi îmi e teamă să nu fie prea târziu”, spune Ana Corina Sacrieru, avocat.

În 2017, sute de români din ţară şi din străinătate au protestat faţa de modul în care autorităţile din Finlanda au gestionat cazul copiilor Cameliei Smicală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite