O lună și jumătate de la primul caz de COVID 19 în România. Cum a evoluat epidemia în țara noastră, de la cazurile de import, la transmiterea locală

10 aprilie 2020, 19:26

Totul a început pe 26 februarie, când autoritățile au anunțat primul caz de COVID-19 din România. Un tânăr de 25 de ani, care a intrat un contact cu un italian infectat. Între timp, tânărul s-a vindecat, însă numărul îmbolnăvirilor a tot crescut. Dacă în primele două săptămâni am avut câte 1-2 cazuri pe zi, de pe 10 martie situația s-a schimbat radical. Și a început lupta de uzura cu un inamic letal.

Din 10 martie creșterea cazurilor de COVID 19 a fost galopantă. În ultima săptămână din martie am ajuns la 300 de cazuri pe zi. Cele mai multe s-au înregistrat în Suceava. Iar medicii spun că este doar începutul.

Din totalul cazurilor de COVID-19, cele mai multe s-au înregistrat în cazul femeilor, în proporție de 56%. Copiii sunt cel mai puțin afectați. Iar la polul opus sunt bătrânii, considerați cei mai vulnarabili. Atenție însă, majoritatea cazurile confirmate se încadrează în categoria de vârstă 30-69 de ani.

Din păcate, nici numărătoare deceselor n-a stat pe loc. Vârsta medie în rândul deceselor a fost de 66 ani. Cel mai tânăr avea doar 27 ani, iar cel mai bătrân 94 de ani. Aparent, în majoritatea cazurilor, victimele aveau și alte probleme de sănătate.

Specialiștii Institutului National de Sănătate Publică trag și câteva concluzii importante din toate aceste date. În primul rând, ponderea cazurilor de import este în continuă scădere. Avem, în schimb, în Suceava, București, Timiș și Neamț din ce în ce mai multe cazuri de transmitere locală, deci fără legătură cu oameni veniți din afară. Iar în aceste condiții, spun specialiștii INSP, distanțarea socială trebuie menținută, pentru binele tuturor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite