O localitate din Halkidiki aproape nu mai există în urma furtunii Daniel. Locuitorii dezbat dacă să fie strămutați, de teama unor catastrofe viitoare

17 noiembrie 2023, 14:47

Vassilis Tsatsarelis are 80 de ani și este fermier. A văzut multe la viața lui – printre care și inundațiile devastatoare care i-au afectat satul natal în 1953 și 1994. Dar niciuna nu a fost că acum în septembrie. Apa ajunsese la tavan.

Vassilis Tsatsarelis, fermier din Metamorfosi: Când am intrat în casă mi s-a frânt inima. Mi-am zis „Vassilis, viața ta se apropie de sfârșit, unde o să trăiești de acum înainte?”

Așezarea în care locuiește se află pe brațul central al peninsulei Halkidiki, Sithonia. Mulți români știu bine zona, vin aici în vacanță, are plaje blânde și prețuri accesibile. Dar Metamorfosi nu doar că a fost inundat – a fost complet scufundat după furtuna Daniel.

Petros Kontogiannis, preşedintele Consiliului Local din Metamorfosi: În 2023 vedem că schimbările climatice, criza climatică nu sunt glume; sunt aici. Nu e doar că „ni se spune” că ne va afecta: a venit.

Acum, locuitorii din Metamorfosi dezbat dacă întreaga localitate să fie strămutată.

Petros Kontogiannis, preşedintele Consiliului Local din Metamorfosi: Satul nostru va fi mereu în pericol, poate chiar în două luni, sau trei, nu avem de unde ști… Nu e ca și cum ne-am trezit într-o bună zi și-am zis „hai să fim relocați.”

Pentru Vassilis, e o hotărâre grea. Dar, de fapt, simte că nu are de ales: Nu mai am nimic, așa că dacă autoritățile ne ajută să plecăm, voi pleca și eu. Chiar dacă m-am născut aici și am copilărit aici, este pentru nepoții mei, ca să se poată stabili undeva unde să nu fie pericole din cauza vremii.

Foarte puțini dintre cei câteva sute de locuitori au mai rămas în Metamorfosi; majoritatea s-au mutat la rude, în alte părți. Pe câmpiile învecinate, recolta de bumbac se strică. Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu agricultura zonei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite