O localitate din Bulgaria, salvată de picturile de pe zidurile caselor

Un grup de artiști a reușit să trezească la viață o așezare din Bulgaria, printr-o metodă ingenioasă. Au acoperit zidurile caselor cu reproduceri ale unor faimoase opere de artă. Printre imagini celebre, cunoscute de o lume întreagă, artiștii au strecurat portrete ale sătenilor. Iar turiștii dau acum năvală să vadă minunile.

06 August 2018, 11:14 (actualizat 06 August 2018, 17:40) |

În inima Bulgariei, la Staro Zhelezare, trăiau până acum câțiva ani 3.000 de oameni. Au mai rămas doar 300.

Cum să eviți dispariția totală de pe hartă?

Artiștii au găsit răspunsul: transformând așezarea într-o adevărată galerie de artă. Și satul renaște, alimentat de banii turiștilor care vin să vadă picturile murale reînnoite an de an.

Deloc de neglijat, există și un aspect educațional pentru săteni.

"Le-am spus unor vecini că avem de gând să facem reproduceri după Salvador Dali. Bineînţeles, ne-au întrebat cine e, ne-au zis că nu au auzit de el. Acum toţi ştiu cine e" – artist Ventsislav Piriankov.

Staro Zhelezare va fi transformat astfel în cel mai educat sat din lume; romii și vârstnicii de acolo vor deveni experți în Dali, Warhol și Chagall.

"Sunt reproduceri după Modigliani, Kandinsky, Rothko, Chagall, pătratul alb pe fond alb de Malevich şi noi adăugăm câte ceva la fiecare pictura: un porc zburător, de exemplu" - Katarzyna Piriankov, artistă.

Printre imagini celebre, cunoscute de o lume întreagă, artiștii au strecurat portrete ale sătenilor.

Așa se face că bunica Velika sau unchiul Shaban sunt portretizați pe un zid, primind oaspeți din lumea întreagă, în devălmășie: sunt acolo și portretele lui Yasser Arafat, Che Guevara, Donald Trump sau mai multi papi.

Ideea autorilor este de a crea un contrast între cele două lumi.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI