O legendă revine la viață. Pilotul Edwin Keleti s-a hotărât să restaureze maşina care a făcut istorie pentru România

22 ianuarie 2021, 10:59

Edwin Keleti este un pilot de curse clujean, care de mic a fost introdus în lumea fascinantă a motorsportului. Prin părinţii săi l-a cunoscut pe celebrul Laurenţiu Moldovan, care a produs la Cluj, în 1980, primul monopost de Formula Easter românesc. Maşina de curse poartă numele LGM1, după numele regretatului Laurenţiu Moldovan, multiplu campion naţional. Acum, Edwin Keleti încearcă să restaureze monopostul istoric.

“Acest proiect deosebit a început cu o amintire de acum 40 de ani, când eu eram în garaj alături de Laurențiu Moldovan. El lucra la acest monopost. Mi-am dat seama că e o realizare fabuloasă faptul că în niște timpuri dure și cu multe privațiuni, el a reușit să construiască această mașină. Mi-am propus să o readuc la viață”, spune Edwin Keleti, pilot și jurnalist.

În ultimii 40 de ani, maşina a trecut pe la mai mulţi proprietari, dar Edwin a reuşit să o salveze. Din şasiu a recuperat 95%, singurele piese care lipsesc fiind braţele inferioare din spate şi o ţeavă contur din jurul cockpit-ului. Carenele sunt practic aceleaşi de acum patru decenii şi vor fi aduse la forma iniţială prin lucrul cu fibra de sticlă.

La prezentarea oficială şi în primele curse, maşina a avut motor şi cutie de viteze Renault 8 Gordini, cu o putere de circa 120 CP, cutie cu 5 viteze cu raportare scurtă, pentru ca apoi să treacă pe mecanică de Dacia 1300 pentru a putea fi conformă regulamentului de Formula Easter. Edwin îşi doreşte să refacă maşina identic cu prima variantă.

În următoarele luni, monopostul va poposi prin mai multe ateliere de Cluj. Când va fi gata, Edwin Keleti vrea să o piloteze inclusiv la concursuri.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Podiumul salariilor din Formula 1. Max Verstappen şi Lewis Hamilton domină clasamentul

Numărul cumpărătorilor care achiziționează mașini online a crescut