O lege ca nicăieri în lume. Cum ajung pensiile speciale aproape să se tripleze în câțiva ani

31 iulie 2017, 19:27

Cei care ies la pensie din armată, poliţie sau servicii secrete sunt avantajaţi din start de lege: pensiile lor nu se bazează pe principiul contributivităţii, ca în cazul celorlaţi angajaţi, ci pe media salariilor primite în 6 luni consecutive la alegere, din ultimii 5 ani de activitate. Previzibil, cei care fac cerere de pensionare aleg lunile în care au avut cele mai mari venituri, datorită unor sporuri, prime sau indemnizaţii de conducere.

Pentru angajaţii din armată, la sumele deja mari de la momentul pensionarii se adaugă şi o serie de indexări anuale: 100% din rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu brut corespunzător poziţiei deţinute.

Aşa se face că o persoană care a ieşit acum 6 ani la pensie cu aproape 7500 de lei primeşte astăzi 20 de mii de lei, aproape de 3 ori mai mult. Iar o pensie de 7 mii de lei din februarie 2015 a ajuns în doi ani peste 19 mii de lei.

Dar, chiar şi în rândul pensiilor speciale, există categorii avantajate: este vorba de magistraţii militari, care pot cumula veniturile din sistemul militar cu cele de magistrat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă