O istorie a gimnasticii în imagini. Fotografii inedite cu toți campionii gimnasticii românești, expuse la Cluj

19 aprilie 2017, 21:42

România a avut o echipă de gimnastică încă de la Campionatul Mondial din 1911.

În expoziţia dedicată istoriei gimansticii de la Sala Polivalentă din Cluj, descoperim fotografii inedite chiar de atunci.

Cele mai surprinzătoare fotografii sunt cu o Asociaţie Sătească de Gimnastică din 1876. Sportivii se antrenau pe terenul din spatele unei şcoli din Braşov. Puţini îşi mai amintesc cum arăta Berta Corobeanu – prima mare gimnastă a ţării după război. Sau Elena Leuştean şi Sonia Iovan, campioanele României de la Europene de Gimnastică din 1957.

În expoziţie îi descoperim şi pe gimnaştii care ne-au reprezentat la Campionatele Internaţionale de Gimnastică din 1962 sau la Campionatele Naţionale din 1966, din Bucureşti. Dar sunt expuse şi fotografii ale unor gimnasti şi antrenori celebri în zilele noastre.

O secţiune specială este dedicată inegalabilei Nadia Comăneci – simbolul perfecţiunii în gimnastică pentru o lume întreagă. Câteva fotografii din expoziţie provin chiar din colecţia personală a marii campioane.

Imaginile expuse la Cluj-Napoca aparţin Arhivei Fotografice Agerpres, Federaţiei Române de Gimnastică şi Arhivei TVR. Vizitatorii pot experimenta şi cum se face o emisiune într-un studio de televiziune.

TVR a mutat la Sala Polivalentă din Cluj expoziţia organizată cu ocazia aniversării a şase decenii de la prima transmisie a TVR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite