O irlandeză a călătorit 3000 de km ca să își salveze mama și bunica în vârstă de 99 de ani, din Ucraina. ”Nana crede că vine în Irlanda pentru câteva săptămâni, dar știm că se va întoarce acasă doar în spirit”

Povestea emotionată a unei irlandeze care și-a salvat bunica de 99 de ani
Povestea emotionată a unei irlandeze care și-a salvat bunica de 99 de ani
11 mai 2022, 15:27

Luba Healy și-a convins cu greu familia să-și părăsească țara natală și a trebuit să se întoarcă în Ucraina pentru a le salva pe cele două femei din zona de conflict.

Într-o reuniune extrem de emoționantă Healy a spus că acum poate „respira și dormi din nou”, după ce le-a salvat pe cele două femei.

Healy a străbătut 3.000 km împreună cu soțul ei Eugene, fiul în vârstă de 13 ani Francis și prietenul de familie, Diarmuid Dawson, pentru a ajunge în Ucraina.

La întoarcere au mai luat cu ei cinci vecini adulți, o fetiță de patru ani și trei câini.

Drumul a fost extrem de obositor pentru bunica ei în vârstă de 99 de ani.

Au fost nevoiți să aștepte 36 de ore la o benzinărie din graniță și ”Nana”, cum îi spune bunicii, nu credea că va merge mai departe.

Când părăseau Haivoron, sirenele au început să sune, dar în loc să se întoarcă în adăposturi, au riscat și au continuat.

„Am fost ținuți peste două ore pentru verificarea documentelor autocaravanului închiriat și a fost haos la granița cu Ucraina.”

Înainte de a ajunge acolo, eram îngrijorată pentru că peste tot sunau sirene. Am vrut doar să ajung, să le iau și să ies. Mă așteptam să se întâmple ceva rău, mai ales că rușii sărbătoreau Ziua Victoriei.”

„A trebuit să mergem în Ucraina pentru că șoferul care le-a adus în apropriere de graniță pe mama și pe Nana era eligibil să lupte și nu avea voie să părăsească țara.”

Healy a povestește că a fost „foarte surprinsă” să vadă o coadă de 3 kilometri de oameni care așteptau să treacă din Polonia înapoi în Ucraina. „Mă gândeam, „de ce vor oamenii să se întoarcă acolo?”.

Reuniunea dintre cele trei generații de femei a fost extrem de emoționantă după două luni în care Healy a sunat-o constant pe mama ei și nu știa dacă o va mai vedea vreodată.

În ultimele luni, mama lui Healy, și-a împins propria mamă, Galina, într-o roabă, pentru a ajunge în adăposturile antiaeriene și a cărat-o pe spate până la subsoluri, pentru a fi în siguranță.

Healy le-a convins în cele din urmă de Paște pe femei să-și părăsească orașul natal din Haivoron, cu promisiunea că le va conduce înapoi acasă odată ce războiul se va termina.

„Au fost multe îmbrățișări, săruturi și lacrimi când l-am revăzut în sfârșit” povestește Healy despre reuniunea lor. „Dar abia așteptam să-le bag în mașini, să mă întorc și să ies. Mi-a fost teamă de ceea ce s-ar putea întâmpla și aveam responsabilitatea de a ne păstra și fiul și prietenul în siguranță.

Nana era atât de obosită de așteptarea îndelungată încât era prea slăbită pentru a merge, așa că Eugene a cărat-o dintr-un vehicul în altul. Apoi a adormit în rulota.”

„Nana crede că vine în Irlanda pentru câteva săptămâni, dar știm că se va întoarce acasă doar în spirit, pentru a fi îngropată cu bunicul meu.”

Ultima dată când a fost în afara Haivoronuluiu, bunica lui Healy avea 28 de ani și a plecat în Crimeea împreună cu o prietenă. Nu a călătorit niciodată în altă parte. Nici măcar nu a fost în oraș de 20 de ani, deoarece este fragilă și în mare măsură imobilă.

”Pot să respir din nou și știu că, în sfârșit, voi dormi fără coșmaruri. Dar, deși am familia mea în siguranță, nu voi înceta niciodată să încerc să-i ajut pe alții din Ucraina care nu sunt la fel de norocoși ca mine”, a conchis Healy, la finalul interviului pentru Independent.ie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă