VIDEO TELEJURNAL

O învățătoare și conducerea unei școli, amendate pentru că au discriminat o fetiță cu autism

Discriminarea se plăteşte: o învăţătoare şi directoarele unei şcoli din Galaţi au primit amenzi de câte 1.000 de lei pentru modul în care s-au comportat cu o elevă de 8 ani, diagnosticată cu tulburări de autism. Decizia a fost luată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce, acum un an, învăţătoarea ar fi refuzat să o primească pe fetiţă la ore. Sancţiunile au fost însă contestate.

10 Mai 2017, 19:36 (actualizat 10 Mai 2017, 21:58) |
Discriminarea se plătește
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Chinul copilei a ieşit la iveală în primăvara trecută. Mama a povestit că învățătoarea nu îi acorda deloc atenţie fetiţei sale la ore, nu o întreba niciodată nimic. Nici măcar nu voia să o aibă în clasă.

Mama fetiței: "Copilul meu nu avea niciodată bancă în clasa dânsei, pentru că dânsa considera că copilul autist nu are ce să caute în învățământul de masă".

Învăţătoarea a fost chiar înregistrată în timp ce refuza să o primească pe fetiţă în clasă: "Nu sunt de acord să vină în clasă. Nu ştiu unde vă duceţi, dar la mine în clasă, NU".

Fetiţa fusese evaluată psihologic, iar medicii au decis că poate studia într-o şcoală normală. Iar părinţii au angajat un asistent specialist care însoţea copilul la școală. Eforturile au fost zadarnice.

Mama a fost nevoită să îşi mute fetiţa în altă şcoală.

Mama fetiței: "În momentul în care îți duci copilul undeva și este ignorat și se pune presiune pe tine ca și părinte ... Eu nici măcar nu eram invitată la şedinţele cu părinții".

Nici atunci şi nici acum, învăţătoarea nu a vrut să comenteze cazul. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării consideră, însă, că aceasta s-a opus integrării fetiţei şi i-a convins pe ceilalţi părinţi să ceară excluderea ei din clasă. Şi conducerea şcolii a fost sancţionată pentru pasivitate şi lipsă de cooperare.

Florentina Stoian, director general Şcoala 10 Galaţi: "De 10 ani, de când sunt director, dar şi înainte, afirm sus şi tare că şcoala noastră este o şcoală incluzivă şi că, an de an, noi integrăm copii cu cerinţe educaţionale speciale".

Legea obligă şcolile să îi integreze în colectiv şi pe copiii cu probleme speciale.

Doiniţa Popa, inspector şcolar adjunct ISJ Galaţi: "Am vorbit cu toţi managerii de şcoli cărora le-am atras atenţia că există sancţiuni pt cei care nu respectă drepturile celor cu dizabilităţi".

Conducerea şcolii din Galaţi a fost obligată să publice într-un ziar local sancţiunea dată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Anunţul a apărut, însă unitatea de învăţământ a contestat în instanţă decizia şi amenda primită.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI