O învățătoare și conducerea unei școli, amendate pentru că au discriminat o fetiță cu autism

10 mai 2017, 19:36

Chinul copilei a ieşit la iveală în primăvara trecută. Mama a povestit că învățătoarea nu îi acorda deloc atenţie fetiţei sale la ore, nu o întreba niciodată nimic. Nici măcar nu voia să o aibă în clasă.

Mama fetiței: „Copilul meu nu avea niciodată bancă în clasa dânsei, pentru că dânsa considera că copilul autist nu are ce să caute în învățământul de masă”.

Învăţătoarea a fost chiar înregistrată în timp ce refuza să o primească pe fetiţă în clasă: „Nu sunt de acord să vină în clasă. Nu ştiu unde vă duceţi, dar la mine în clasă, NU”.

Fetiţa fusese evaluată psihologic, iar medicii au decis că poate studia într-o şcoală normală. Iar părinţii au angajat un asistent specialist care însoţea copilul la școală. Eforturile au fost zadarnice.

Mama a fost nevoită să îşi mute fetiţa în altă şcoală.

Mama fetiței: „În momentul în care îți duci copilul undeva și este ignorat și se pune presiune pe tine ca și părinte … Eu nici măcar nu eram invitată la şedinţele cu părinții”.

Nici atunci şi nici acum, învăţătoarea nu a vrut să comenteze cazul. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării consideră, însă, că aceasta s-a opus integrării fetiţei şi i-a convins pe ceilalţi părinţi să ceară excluderea ei din clasă. Şi conducerea şcolii a fost sancţionată pentru pasivitate şi lipsă de cooperare.

Florentina Stoian, director general Şcoala 10 Galaţi: „De 10 ani, de când sunt director, dar şi înainte, afirm sus şi tare că şcoala noastră este o şcoală incluzivă şi că, an de an, noi integrăm copii cu cerinţe educaţionale speciale”.

Legea obligă şcolile să îi integreze în colectiv şi pe copiii cu probleme speciale.

Doiniţa Popa, inspector şcolar adjunct ISJ Galaţi: „Am vorbit cu toţi managerii de şcoli cărora le-am atras atenţia că există sancţiuni pt cei care nu respectă drepturile celor cu dizabilităţi”.

Conducerea şcolii din Galaţi a fost obligată să publice într-un ziar local sancţiunea dată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Anunţul a apărut, însă unitatea de învăţământ a contestat în instanţă decizia şi amenda primită.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite