O gură de oxigen pentru mediul online. Parlamentul European a respins, deocamdată, legea drepturilor de autor pe Internet

6 iulie 2018, 10:01

Cristi este blogger de 10 ani, iar 70% din venitul lui provine din mediul online. Reglementările respinse deocamdată în Parlamentul European l-ar lăsa fără obiectul muncii.

Legea propune două articole care ar putea zdruncina libertatea de expresie. Fie ceea ce publicăm în online este blocat automat, fie suntem direct traşi la răspundere. Unele companii ar putea cere bani şi ar avea voie să exploateze intens datele personale.

„Eu pot să fac o parodie, dar dacă are o poză sau un fragment din alt film, acel algoritm mi-ar putea bloca filmuleţul. Publicaţiile mici, independente nu o să poată supravieţui”, explică Valentina Pavel, de la Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet.

Dacă ne uităm în dicţionarul limbii române, Internetul este o reţea destinată schimbului de date din mai multe domenii. În fond, această lege limitează puterea Internetului şi îngrădeşte libertatea de exprimare.

Iniţial, legea a fost propusă în favoarea marilor case de producţie, însă dacă va trece, până şi acestea vor avea de pierdut. Pentru că traficul pe internet va fi mult diminuat. Deşi votul din Parlamentul European este o mică victorie, lupta nu se opreşte. Din toamnă se reiau discuţiile. Până atunci, oricine poate propune amendamente pe platforma „savetheinternet.eu”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite