O grupare specializată în fraude informatice a făcut un prejudiciu de un milion de euro

Hacker
Hacker
11 noiembrie 2020, 12:01

Potrivit DIICOT, miercuri, procurorii Biroului Teritorial Sibiu, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia, au efectuat 18 percheziții domiciliare în județele Dolj, Vâlcea, Ilfov și în municipiul București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică și spălare a banilor.

Anchetatorii au stabilit că mai multe persoane au constituit o grupare infracțională în vederea comiterii de fraude prin intermediul sistemelor informatice, prin postarea de anunţuri fictive pe site-uri internaționale de comerț on-line privind vânzarea de diverse bunuri şi servicii şi totodată deschiderea şi intermedierea deschiderii de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni săvârșite atât în România, cât şi în Marea Britanie, folosindu-se de documente de identitate falsificate.

Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 1.000.000 de euro. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea unor imobile și autoturisme de lux.

Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu vor fi duse, în vederea audierii, șase persoane. Procurorii români au cooperat cu autoritățile judiciare ale altor state, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoția și Olanda.

Peste 600 de acțiuni în forță s-au desfășurat miercuri în toată țara. Ministrul de Interne Marcel Vela a numit această zi „ziua Z”, cu 489 percheziții și 130 descinderi. Cele 21 de grupări vizate au adus un prejudiciu de 190 milioane lei și 160.000 euro.

 

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite