O grevă la căile ferate dă startul unei cascade de mişcări sociale în Regatul Unit

Marea Britanie tren
Marea Britanie tren
13 decembrie 2022, 13:23

Potrivit sindicatului RMT, 40.000 dintre membrii săi care lucrează la reţeaua de căi ferate Network Rail şi 14 companii feroviare participă la greva care a început marţi şi va continua miercuri, vineri şi sâmbătă, precum şi în patru zile din ianuarie. Numai 20% din trenuri ar urma să ruleze.

Presa vorbeşte deja despre o nouă ‘iarnă a nemulţumirii’, cu referire la grevele masive care au zguduit ţara la sfârşitul anilor 1970. Numai în luna octombrie, au fost pierdute 417.000 de zile de muncă din cauza conflictelor sociale, cel mai ridicat nivel începând din noiembrie 2011, a indicat Oficial Naţional de Statistică (ONS).

Pe lângă salariaţii căilor ferate, în zilele următoare vor înceta lucrul agenţi de securitate ai trenurilor Eurostar spre continentul european şi agenţii poliţiei de frontieră care controlează paşapoartele pe aeroporturi, obligând guvernul să prevadă desfăşurarea de militari pentru a efectua verificările.

În sănătate, asistentele vor fi joi şi pe 20 decembrie într-o grevă inedită, căreia i se vor alătura şi ambulanţierii. Mai multe sectoare ale administraţiei sunt de asemenea afectate.

Nici sectorul privat nu este ocolit, sindicatul Unite lăsând să planeze ameninţarea unei greve la producătorul de bere Greene King, proprietarul unui mare lanţ de pub-uri, şi a unei penurii de bere de sărbători.

La originea tuturor acestor revendicări pentru creşteri salariale se află inflaţia, care a depăşit 11%, alimentată fiind de preţurile la energie, mai ales sub efectele invaziei ruse în Ucraina.

‘Prioritatea economică numărul unu a guvernului este să aducă sub control inflaţia (…) pentru ca oamenii să poată face faţă costului vieţii’, a dat asigurări marţi ministrul transporturilor, Mark Harper, la postul de radio Times, amintind că guvernul ‘a furnizat un sprijin considerabil’ gospodăriilor pentru a compensa explozia preţurilor la energie.

În ajunul mişcării de protest în reţeaua feroviară, în timp ce frigul şi zăpada au venit deja să perturbe transporturile duminică şi luni, sindicatul RMT a respins ultimele propuneri ale conducerii Network Rail.

‘Nu am intenţia să le stric oamenilor Crăciunul. Guvernul este cel care a contribuit să le strice Crăciunul oamenilor, pentru că a provocat aceste greve împiedicând companiilor să facă propuneri convenabile’, a spus secretarul general al RMT, Mick Lynch, la BBC.

Prim-ministrul conservator Rishi Sunak, al cărui guvern stă prost în sondaje, a adoptat un ton foarte ferm şi a promis ‘noi legi dure’ pentru a combate consecinţele grevelor.

După o şedinţă guvernamentală de criză luni, consacrată perturbărilor cauzate de condiţiile meteo şi de conflictele sociale, ministrul Oliver Dowden a chemat, fără succes, sindicatele să anuleze grevele şi să negocieze cu angajatorii.

În perioada grevelor, unele trenuri vor circula între orele 07:30 şi 18:30, însă traficul va înceta total în anumite regiuni, mai ales în cea mai mare a Scoţiei şi a Ţării Galilor.

Network Rail le recomandă tuturor clienţilor ca, pe durata grevelor, să nu călătorească decât dacă este ‘absolut necesar’.

 

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite