O fundație din Brașov a reușit, în premieră, să numere urșii din Munții Făgăraș. Sunt mai puțini decât se credea

23 octombrie 2021, 19:35

Fundația Conservation Carpathia a făcut studiul pe populația de urși bruni de pe o suprafață de 1.200 de kilometri pătrați din estul Munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Leaota. Din această zonă au fost recoltate peste 1400 de probe ADN – excremente și păr de urs.

Probele de păr, care pot fi găsite pe trunchiurile de copaci, aparțin aproape în exclusivitate masculilor. Procedura de recoltare, făcută între 2017 și 2018, a fost destul de costisitoare – 150.000 de euro, fonduri comunitare și sponsorizări. Eșantioanele au fost trimise apoi la un laborator din capitala Sloveniei, Ljubljana.

Conform rezultatelor genetice de laborator, au fost identificați 283 de urși. Mai puțini decât estimaseră autoritățile.

Metoda genetică de monitorizare a populațiilor de animale sălbatice este una dintre cele mai relevante. Vechea metodă se baza pe urme.

Ministerul Mediului va lansa în primăvara anului 2022 o campanie de prelevare de probe genetice din păduri. Suportul ştiinţific al studiului va fi asigurat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

Populația de urs brun în România ocupă o zonă de circa 70.000 de kilometri pătrați, care reprezintă aproximativ 30% din suprafața țării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă