O fotografie realizată de inteligența artificială a câștigat un important premiu de creație. Artistul care a înscris fotografia în concurs a refuzat premiul, în semn de protest

"Pseudomnesia, The Electrician", fotografie realizată de inteligența artificială/Foto: captură video
19 aprilie 2023, 13:04 (actualizat 8 februarie 2024, 15:15)

Această fotografie, intitulată „Pseudomnesia, The Electrician”, a câștigat premul de creație al competiției Sony World Photography Awards. A fost înscrisă de artistul german Boris Eldagsen dar imaginea a fost generată de inteligența artificială. Artistul german a comunicat juriului acest lucru, dar a fost ignorat.

Boris Eldagsen, artist: Mi-au promis că vor lua în calcul ce le-am spus. Am aşteptat 20 de zile şi nimic. Atunci am ajuns la punctul în care am zis că trebuie să fac ceva radical, ceva ce nu vor putea să ignore şi să rămână tăcuţi aşa cum au făcut în trecut.

Și acest gest a fost să refuze pe scena premiul. Boris Eldagnsen a folosit inteligența artificială după ce a citit că în regulile competiției scrie că pentru realizarea de fotografii poate fi folosit orice dispozitiv.

Boris Eldagsen, artist: Am vrut să văd dacă aceste competiţii sunt pregătite să evalueze imagini generate de IA (n.r. inteligenţa artificială). Este foarte important că ei să ştie că vor fi tot mai multe asemenea imagini în competiţiile de fotografie şi nu trebuie amestecate. Sunt creaţii diferite. Arată la fel, dar nu ar trebui incluse în aceeaşi categorie.

Gestul lui Boris Eldagsen a aprins discuțiile din jurul inteligenței artificiale. Mulţi fotografi se tem că aceasta le ameninţă meseria, oferind posibilitatea oricărei persoane să genereze imagini uimitoare pornind de la un text descriptiv. Și nu este primul caz de acest fel.

Anul trecut în statul american Colorado o importantă competiție de fotografie a fost câștigată de o imagine generată de inteligența artificială lucru care a înfuriat mulți artiști.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite