O firmă din Suedia strânge mucurile de ţigară de pe străzi cu ajutorul ciorilor „Putem învăța corbii să ridice mucurile de țigară, dar nu îi putem învăța pe oameni să nu le arunce pe jos”

Ciori
Ciori
1 februarie 2022, 16:08

Ciorile sunt „recrutate” pentru a strânge mucurile de țigară aruncate pe străzile și piețele unui oraș suedez, în încercarea de a economisi bani.

Păsările își îndeplinesc sarcina, primind puțină hrană pentru fiecare chiștoc pe care îl depun într-o mașină specială proiectată de o firmă din orașul Södertälje.

„Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a spus Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning, companiei care a gândit această metodă.

Potrivit fundației Keep Sweden Tidy, peste 1 miliard de mucuri de țigară sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, reprezentând 62% din totalul gunoiului. Södertälje cheltuieşte 20 de milioane de coroane suedeze (1,6 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor.

Günther-Hanssen estimează că metoda sa ar putea face o economie de cel puțin 75% prin această metodă.

Södertälje a demarat un proiect-pilot înainte de a putea desfășura operațiunea în întregul oraș, sănătatea păsărilor fiind principalul aspect, având în vedere tipul de deșeuri.

Conform unor studii, ciorile din Noua Caledonie pot raționa precum un copil de 7 ani.

”Sunt ușor de dresat și există șanse mari să învețe una de la cealaltă. În același timp, există şi riscul să mănânce din greșeală alte gunoaie”, a explicat Günther-Hanssen, reprezentantul firmei suedeze care desfășoară acest proiect pilot.

Tomas Thernström, un oficial suedez, a spus că potențialul pilotului depinde de finanțare.

„Ar fi interesant de văzut dacă acest lucru ar putea funcționa și în alte medii. Putem învăța corbii să ridice mucurile de țigară, dar nu îi putem învăța pe oameni să nu le arunce pe jos. Este interesant”, a spus el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

ALPAB testează un sistem pentru alungarea ciorilor din Parcul Cişmigiu