O fetiţă născută la bordul unei ambarcaţiuni de migranţi a primit cetăţenie spaniolă, o premieră

Nou nascut
Nou nascut
9 iunie 2022, 10:20

Un tribunal din provincia spaniolă Guipúzcoa (Ţara Bascilor, nord) a acordat „pentru prima dată, cetăţenie spaniolă unei fetiţe născute în mai 2018 la bordul unei ambarcaţiuni de migranţi care se îndreapta spre coasta spaniolă”, au declarat miercuri autorităţile judiciare spaniole.

Această decizie ratifică hotărârea unei instanţe de fond, din noiembrie 2021, contestată de avocatul poporului care apără interesele guvernului şi care a făcut recurs.

Instanţa a afirmat că şi-a bazat decizia pe interesul superior al copilului, un „obiectiv constituţional legitim”.

Lăsarea acestei fetiţe cu statutul de „apatrid” ar fi plasat-o „într-o situaţie de inegalitate faţă de alţi copii”, ceea ce ar fi reprezentat „o negare semnificativă a drepturilor sale elementare şi fundamentale, inclusiv a dreptului la educaţie”, a explicat instanţa.

Doar o curte de casaţie ar putea anula în prezent această hotărâre, cu excepţia cazului în care se constată o abatere de la procedură, se precizează în hotărârea judecătorească.

Fetiţa s-a născut pe 8 mai 2018 la bordul unei ambarcaţiuni şi a intrat în Spania în mod ilegal împreună cu mama ei. De atunci, ea locuieşte în Spania.

Mama ei a reuşit să-şi regularizeze situaţia dar i s-a refuzat înscrierea fiicei sale la starea civilă, ceea ce o împiedica să aibă acces la servicii sanitare sau la educaţie.

Potrivit Ministerului de Interne spaniol, peste 40.000 de migranţi, majoritatea din Maroc, au intrat pe mare în Spania în 2021.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă