O fermă din Italia produce combustibil din balega vacilor, iar o firmă din India reciclează total mucurile de țigară

Economia circulară și reciclarea sunt două dintre marile teme ale acestor vremuri. Iar unde există voință, sunt și idei. O fermă din Italia și-a deschis stație de alimentare pentru că produce combustibil pentru mașini din balega animalelor, iar în India mucurile de țigară se transformă peste noapte în jucării de pluș.

05 Octombrie 2022, 20:53 (actualizat 05 Octombrie 2022, 22:01) Știrile TVR |

Această fermă din nordul Italiei, lângă Piacenza, este cunoscută pentru producția de lapte. Dar cele 600 de văcuțe de acolo ajută mult mai mult economia fără să știe. Bălegarul lor pune în mișcare mașini.

În spatele fermei este o instalație care transformă aceste resturi în combustibil, iar o stație de alimentare funcționează pe post de benzinărie.

Nicolette Cella, patroana fermei: În ultimii ani am demarat acest proiect care ne permite să producem energie regenerabilă şi să avem o economie circulară. Mai exact, producem energie din excremente de animale şi din resturi agricole.

Ferma a deschis această stație la începutul anului, dar a devenit extrem de populară în ultimele luni, pe fondul crizei energetice. Mai ales că un litru de combustibil costă doar 1,3 euro, adică jumătate sau chiar o treime din prețul benzinei la pompă.

Un alt exemplu de reciclare și economie circulară vine din India. Acolo sunt aproape 300 de milioane de fumători și, de cele mai multe ori, mucurile de țigară sunt aruncate la întâmplare. Un gunoi care este transformat în totalitate de o firmă privată de reciclare.

Naman Gupta, director firmă de reciclare: Mucurile trec prin procesul de separare în urma căruia obţinem trei materii prime: hârtie, tutun şi filtre. Din hârtie facem diverse obiecte reciclate, tutunul este transformat în îngrăşământ, iar din filtre facem obiecte frumoase, precum jucării de pluş, perne şi altele.

Sortarea filtrelor este o muncă laborioasă pe care o fac mai multe angajate ale firmei ca muncă suplimentară.

Firma adună de pe străzi sute de milioane de mucuri de țigară anual și este abia la început. Obiectivul declarat al patronului este ca, în viitorul apropiat, să ajungă să proceseze lunar până la 300 de tone de mucuri de țigară.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI