O femeie de 80 de ani a ajuns donatoare de organe după un accident cerebral. Ficatul ei a salvat viața unui bărbat de 64 de ani, cu cancer hepatic

20 august 2022, 20:04

Pacienta octogenară a ajuns la Spitalul Militar Central din Capitală în ziua de Sfânta Maria, cu un accident vascular ischemic masiv. După patru zile în care au făcut tot ce era omeneşte posibil ca să o salveze, medicii au fost nevoiţi să declare moartea cerebrală. Acum îi sunt recunoscători familiei că a acceptat să-i doneze organele, pentru a da şanse altor vieţi.

Medicii de la Institutul Fundeni au reuşit să preleveze ficatul. S-au bucurat să afle că, în ciuda vârstei înaintate, poate da şanse la viaţă unui suferind care avea nevoie urgentă de transplant, aflat pe lista de la Fundeni.

Vasile Lungu, medic chirurg, coordonatorul echipei de prelevare hepatică, Institutul Fundeni: Era un ficat conform vârstei. Era un pic steatozic şi, trecând prin perioada aceasta dificilă cu problemele cu prelevările şi donările de organe, nu am putut renunţa să prelevăm. Acest ficat a fost adus la Fundeni, unde a fost pus pe o mașină de liver-assist, de unde constant s-au luat nişte analize, nişte parametri. În urma analizelor care au ieşit foarte bine s-a luat decizia de transplant.

Rinichii nu au putut fi prelevaţi. Chirurgii de la Spitalul Colentina, sprijiniţi de colegii de la Spitalul Militar, au reuşit să recolteze ţesut osos. Pacienţi cu tumori osoase sau cu proteze de şold care au nevoie de transplant de os vor avea astfel o viaţă mai bună.

Andrei Nica, director executiv ANT, coordonator Banca de țesut osos de la Spitalul Colentina: De la această pacientă am prelevat condili femurali, o calitate foarte bună a osului şi pot fi folosiţi, după validare. Sunt folosiţi de obicei la distrucţiile masive de os. Găsim la pacienţi de 75, 80, 85 de ani o calitate a osului foarte bună, întâlnind la cei 50-60 de ani o calitate mai slabă.

În martie, medicii au transplantat cu succes organe și de la o donatoare de 84 de ani, cea mai în vârstă de până acum. De la începutul anului, au avut aproape 50 de donatori, mai mulți decât în tot anul trecut. Prea puțini însă pentru cei peste 4.000 de bolnavi aflați pe listele de așteptare pentru un transplant de organe sau țesuturi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite