O femeie de 115 ani din Spania ar putea fi noua decană de vârstă a planetei

Maria Branyas Morera
Maria Branyas Morera
19 ianuarie 2023, 09:49

Maria Branyas Morera locuieşte de 20 de ani la căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din oraşul Olot, situat în nord-estul Spaniei. Instituţia a anunţat că va găzdui zilele următoare o „mică petrecere” cu uşile închise pentru a „sărbători acest eveniment foarte special”.

„Este sănătoasă şi este surprinsă şi recunoscătoare pentru interesul manifestat”, au precizat reprezentanţii căminului.

Consultantul principal în gerontologie al Guinness World Records, Robert D. Young, a declarat că Morera este „probabil” cea mai vârstnică persoană din lume. Acest lucru, „însă, nu este confirmat în acest moment”, a notat el într-un e-mail adresat AFP.

Organizaţia Guinness urmează să ia o decizie oficială după verificarea documentelor oficiale şi intervievarea familiei lui Morera, a precizat Young, totodată director al bazei de date cu supercentenari a Grupului de Cercetare în Gerontologie.

Maria Branyas Morera a supravieţuit pandemiei de gripă din 1918 (numită şi gripă spaniolă), dar şi celor două războaie mondiale şi Războiului Civil Spaniol.

Fiica cea mai mică a centenarei, Rosa Moret, în vârstă de 78 de ani, a atribuit starea bună de sănătate a mamei sale „genelor” ei. „Nu a mers niciodată la spital, nu a avut niciodată nimic rupt”, a declarat miercuri Rosa Moret la televiziunea regională catalană.

Maria Branyas Morera s-a născut la San Francisco (vestul Statelor Unite) la 4 martie 1907, la scurt timp după ce familia sa de origine spaniolă s-a mutat din Mexic în Statele Unite.

Familia ei s-a mutat ulterior la New Orleans (sudul Statelor Unite) în 1910, înainte de a reveni în Spania în 1915.

În 1931, Morera s-a căsătorit cu un medic, care a murit la vârsta de 72 de ani. Ea a născut trei copii – dintre care unul a decedat – şi are 11 nepoţi şi 11 strănepoţi.

Sora franceză André, născută Lucile Randon la 11 februarie 1904 în Ales, în sudul Franţei, a fost începând din aprilie 2022 decana de vârstă a planetei. Ea a murit în somn în noaptea de luni spre marţi, în căminul de bătrâni în care locuia la Toulon, în sudul Franţei.

Nicio organizaţie oficială nu atribuie aceste titluri de decan de vârstă, dar specialiştii au fost de acord că sora André era cea mai în vârstă persoană în viaţă, a cărei stare civilă a putut fi verificată.

Cartea recordurilor Guinness World Records a înregistrat recordul stabilit de sora André la 25 aprilie, după decesul japonezei Kane Tanaka, la vârsta de 119 ani. Tanaka s-a născut la 2 ianuarie 1903 în departamentul Fukuoka, în acelaşi an în care fraţii Wright au realizat primul zbor cu motor iar Marie Curie devenea prima femeie recompensată cu un Premiu Nobel.

 

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă