O femeie cu handicap grav, ținută închisă în condiții inumane. Imagini și informații cu un puternic impact emoțional

10 mai 2020, 19:53

Pe un pat de lemn, fară saltea, însă acoperit cu un sac umplut cu cârpe, a dormit în ultimii ani femeia. A fost descoperită de polițiști într-o magazie din satul Tureac, comuna Tiha Bârgăului. Nevoile fiziologice și le făcea într-o găleată. Femeia de 38 de ani suferă de un handicap psihic sever. În ultimii 15 ani a fost îngrijită de o asistentă personală, care ne spune cu nonșalanță unde a ținut-o pe femeie.

„Camera” este de fapt o magazie de câțiva metri, cu un geam, o mică sobă, și un pat vechi din lemn.

Pentru tot acest serviciu, asistenta personală primea de la stat aproape 1700 de lei pe lună. Rudele asistentei susțin că femeia a fost tratată bine.

Situația femeii era ascunsă de ochii lumii și poate nu ar fi fost descoperită niciodată, dacă, în una din zile, nu ar fi descins polițiștii, care au făcut mai multe percheziții, pentru două dosare penale, care îi vizau pe bărbatul și fiul asistentei personale. De cealaltă parte, Primăria și Direcția de Asistență Sociala își pasează responsabilitatea în cazul condițiilor în care era ținută femeia cu handicap.

Pentru că în această perioadă nu se fac internări la centrele rezidențiale de stat, femeia cu handicap grav a fost dusă la Secția de psihiatrie a spitalului județean din Bistrița. Asistenta personală este în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Iar soțul este în arest, pentru că a deținut ilegal o armă letală de vânătoare. Fiul femeii este plasat sub control judiciar, după ce a fost prins băut de mai multe ori la volan, deși nu are permis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite