O femeie cu dublă cetățenie, care a condus centrul de propagandă al Kremlinului în New York, acuzată de spionaj pentru Rusia

Elena Branson
Elena Branson
9 martie 2022, 05:08

Elena Branson a lansat Centrul Rusia New York în Manhattan în 2012, după ce a primit autorizare de la cel mai înalt nivel al guvernului rus, subliniază procurorii americani. Potrivit anchetei, ea a menținut o corespondență pe această temă cu însuși Vladimir Putin.

Centrul servea ca mașinărie de propagandă a Kremlinului, având drept scop creșterea influenței în Statele Unite, au anunțat anchetatorii.

Centrul era finanțat parțial de guvernul rus și găzduia anual un „forum al tinerilor”, pentru „consolidarea comunității tinere vorbitoare de limba rusă din Statele Unite”.

În vârstă de 61 de ani, Elena Branson, cu dublă cetățenie – americană și rusă – a fost și preşedinte al Consiliului Comunităţii Ruse din SUA, o organizație care țintea să promoveze istoria și cultura rusă în rândul copiilor.

Consiliul a coordonat și campania „Iubesc Rusia” în Statele Unite, printre alte activități.

În 2019, Branson a coordonat o campanie de lobby împotriva schimbării numelui unui fort de pe insula Kauai. Acesta era ultimul fost avanpost rus din Hawaii, iar tema era importantă pentru guvernul rus, menționează procurorii.

Branson a plecat în Rusia în 2020, iar locul unde se află acum nu este cunoscut.

Ea este acuzată de 6 infracțiuni, printre care și neînregistrarea ca agent guvernamental străin.

Damian Williams, procurorul Districtului de Sud din New York, a declarat că este mândru că biroul său a pus-o pe Branson sub acuzare.

„Date fiind evenimentele globale actuale, nevoia de a detecta și împiedica încercările de influență străină este de o importanță critică, iar Districtul de Sud din New York este mândru să își îndeplinească rolul în lupta împotriva tiraniei”, a declarat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite